A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte, hogy ennek ellenére CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-nél a feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését.

A jegybanki vizsgálat feltárta: 

  • A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosításoknál nem mindenkor határidőn belül bírálja el a kapott ajánlatokat, és több esetben pontatlan adatokat tart nyilván a visszavásárlással megszűnt szerződésekről.
  • A kiszervezési szerződések nyilvántartása, illetve egyes kiszervezések minősítése nem volt maradéktalanul megfelelő, és elmaradt azok bejelentése is az MNB felé.
  • Több ponton pontatlannak bizonyult a biztosító biztosítási tartalékainak számítása, illetve validálása.
  • A CIG Életbiztosító informatikai (IT) rendszerében nem választotta szét a teszt és az éles környezetet, és nem gondoskodott mindenkor a vírusok, kártékony programok elleni, a kockázatokkal arányos védelemről. Nem teljesítette minden esetben az IT-biztonsági rendszer védelmének zártságára vonatkozó teljeskörű ellenőrzést sem,
  • A megfelelőségi vizsgálatok nem terjedtek ki a biztosító minden lényeges működési területére és a compliance terület szabályozottsága sem volt teljes körű.
  • Hiányzott a valamennyi lényegi kockázatot lefedő, a kockázati profilhoz illeszkedő limitrendszer és kockázati stratégia, és nem mindenkor lehetett meggyőződni a kockázatkezelési feladat igazolt elvégzéséről.
  • Több ponton is hiányosak voltak a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások szerződési feltételei
  • Elmaradt, illetve nem volt teljes körű a biztosító termékfelülvizsgálati szabályozása és annak elvégzése. 
  • Egyes eszközalapok bevezetésének vagy megszüntetésének bejelentését is elmulasztotta a CIG Életbiztosító, valamint ügyféltájékoztatási, illetve panaszkezelési kötelezettségeit sem teljesítette mindenkor maradéktalanul.

A feltárt hiányosságok miatt szabta ki az MNB a 12,5 millió forint felügyeleti és a 1,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot a társaságra.

A bírság összegét enyhítette, hogy a CIG Életbiztosító több esetben már a hibák korrekciójáról vagy azok tervéről számolt be. Súlyosbító körülménynek számított viszont, hogy a CIG Életbiztosítóval szemben már 2022-ben is intézkedni kellett a panaszok késedelmes megválaszolása miatt - idézi az MTI a jegybank közleményét.