Kínai egyetemek és kutatóintézetek nemrégiben megszerezték a csúcskategóriás Nvidia szolgáltatást, ami új lapot nyit megmesterséges intelligenciával rendelkező chipek világába a viszonteladókon keresztül, annak ellenére, hogy Washington tavaly novemberben kiterjesztette az ilyen technológia Peking részére történő értékesítésére vonatkozó tilalmat.

Több száz pályázati dokumentum áttekintése azt mutatja, hogy tíz kínai vállalat szerzett fejlett Nvidia chipeket a Super Micro Computer, a Dell Technologies és a tajvani Gigabyte Technology által gyártott szerverekbe ágyazva – írja a Reuters.

Az Egyesült Államok ugyan megtiltotta az Nvidia és partnerei számára, hogy fejlett chipeket adjanak el Kínába, akár harmadik fél közvetítésével is, a chipek eladása és vásárlása Kínában nem illegális.

Az Nvidia szerint nincs itt semmi látnivaló

Az Nvidia szerint a tenderek olyan termékeket határoznak meg, amelyeket a korlátozások előtt exportáltak, és széles körben elérhetőek voltak. „Nincs arra vonatkozó jel, hogy bármelyik partnerünk megsértette volna az exportellenőrzési szabályokat” – mondta a cég szóvivője. A szervergyártók azt közölték, hogy betartották a vonatkozó törvényeket.

A vásárlók között volt a Kínai Tudományos Akadémia, a Shandong Mesterséges Intelligencia Intézet, a Hubei Földrengésügyi Igazgatóság, a Shandong és a Délnyugati Egyetem, a Heilongjiang tartományi kormány tulajdonában lévő technológiai befektetési cég, egy állami repüléskutató központ és egy űrtudományi központ.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma közölte, hogy az Ipari és Biztonsági Irodája figyelemmel kíséri a tiltott chipek útját, végfelhasználási ellenőrzéseket végez, és megvizsgálja a lehetséges jogsértéseket.