A 2022–ben 187 400 forintos szinten álló átlagdíj 9,5 százalékkal drágult, igy lett tavaly 205 200 forint a teljes körű casco díja. Új autóknál a szerződések átlagdíja 238 300 forint volt, amely 61 százalékkal magasabb a tavalyinál. Használt járműveknél az átlagösszeg enyhén alacsonyabb, 198 200 forintos szinten volt. 

Ezzel a múlt évi áremelkedés nem érte el az általános infláció 17,6 százalékos szintjét.

A casco mellé az autótulajdonosok 40 százaléka kiegészítő biztosítást is kötött. Leggyakrabban üvegkár-önrészbiztosítást választanak a szerződők, de népszerű az avulásmentes térítés és a hibás tankolásra kötött biztosítás is – írja a Haszon.hu. 

Az MBH Bank a magyar lakosság biztosítási szokásait vizsgáló kutatásából kiderült, hogy nem kötelező biztosítást kötnek a legtöbben. A megkérdezettek 86 százalékának van valamilyen kockázatmegelőző szerződése, egyre népszerűbb a váratlan élethelyzetekre között hitelfedezeti biztosítás. 

A kutatási összefoglaló szerint az ügyfelek 31 százaléka a megbízhatóság, 36 százaléka a szerződésbe foglalt szolgáltatások, elsöprő 71 százaléka pedig a csomag díja alapján választ biztosítást. A válaszadók 82 százaléka kötött lakásbiztosítást, ezután következik a kötelező gépjármű–felelősségbiztosítás, valamit a baleset- és életbiztosítás 68 és 48 százalékkal. A válaszadók fele kötött utasbiztosítást is, legfőképp egészségügyi kockázatokra.

A válaszadók 40-45 százaléka tisztában van a hitelfedezeti biztosításokkal a törlesztés során váratlan esemény bekövetkezése esetén. A megkérdezettek csupán 28 százaléka ismeri az internetes térben elkövetett csalások esetére köthető biztosításról, pedig az online piactereken biztonságos vásárlás iránti igény jelentősen megnövekedett az elmúlt időben. 

Egyre megfizethetetlenebb a kötelező biztosítások díja

Kilenc százalékkal nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagos díja, viszont a casco biztosítások még ennél is jobban drágultak.