Február 1-jétől Brüsszelben a jelenlegi több mint húszezerről nyolcezerre csökken a nyilvánosan elérhető e-rollerek száma- írja a roadster. Ez legmegosztóbb közlekedési eszköz is csak két szolgáltatón, a Bolton és a Dotton keresztül lesz elérhető - döntött a városi közlekedési hivatal.

A bérelhető e-rollerek parkolóhelyei viszont bővülnek, ezerről ezerötszázra növekednek, de csak a kijelölt helyeken lehet letenni ezeket a járműveket.

Az e-rollerek használatát számos európai nagyváros igyekszik szabályozni, miután a járművek egyre inkább elfoglalták a járdákat, és a gyalogosokkal versengenek a korlátozott városi térért. Málta például kemény lépésre szánta el magát, márciustól betiltja a bérelhető elektromos rollereket, csak a magánhasználatúak közlekedhetnek.

A portál szerint a megmaradó járművek biztonságosak lesznek: a legújabb technológia működik az e-robogók mellett kerékpárokon és mopedeken is.

A száműzött üzemeltetők hathetes türelmi időt kaptak, hogy eltávolítsák a belga főváros utcáiról a rollereiket.

Azt is meghatározzák majd, ki működtethet bicikli-, moped- és teherkerékpár-megosztót, és kvótákat is megállapítottak ezekre a járművekre.

A korlátozások február 1-jén lépnek hatályba tizenegy brüsszeli kerületben, míg a fennmaradó nyolcban az üzemeltetők GPS-nyomkövető rendszerrel korlátozzák a parkolást a hatóságok által kiválasztott helyekre.