Az elmúlt napok sajtóhírei ellenére nem lesz kínai akkugyár Szegeden, és semmilyen más vegyipari tevékenység sem – ezt írta Szeged polgármestere Facebook-oldalán arról, hogy megjelent a sajtóban, hogy aláírás előtt állhat egy igen komoly beruházás, ami Szeged közelében épülhet meg. Az Mfor információi szerint a kínai BYD építkezhet. A G7 kérdésére Botka László azt mondta, valóban szó van beruházási szándékról, amelynek érdekében nem árult el részleteket, azt azonban leszögezte, hogy nem akkumulátorgyárról van szó.

Kínai autóipari óriás érkezhet Szegedre

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány azt a projektet, ami az eddigi információk alapján a kínai Build Your Dreams (BYD) autógyárhoz köthető. Bővebben >>>

Botka László most azt írta,

Elkezdtük egy 300 hektáros ipari park kialakítását, amihez már évek óta kértük a kormány támogatását, most végre sikerült elérni. Ennek felét már megvettük, a többit is szeretnénk, ha nem megy, kisajátítja az önkormányzatunk.

 

Hozzátette, a vonatkozó törvény szerint a földek vételárát a megyei kormányhivatal állapítja meg. A föld Szeged tulajdonába kerül. A polgármester azt is leírta, hogy az elmúlt évben tárgyaltak olyan világcégekkel, akik környezetbarát, fenntartható termékeket állítanak elő, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások mellett.

Sok személyes tárgyaláson vagyunk már túl itthon és külföldön is. Az ilyen beruházások esetében, üzleti érdekek miatt, érthető módon teljes „hírzárlatot” vár el a lehetséges befektető, aki több ezer új munkahelyet hozhat létre városunkban. Kérem megértő türelmüket, még nincs végleges döntés

- írta posztjában.

A polgármester azt is kiemelte, Szeged „zöld város”, csak modern, fenntartható, környezetbarát beruházás megvalósítását támogatjuk városunkban!