Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – válaszolta a a Népszava kérdésére Bősz Anett. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes aláhúzta, hogy a városvezetés többször figyelmeztetett, hogy a kormány által egyre szorosabbra húzott pénzügyi satuban nem lehet fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit.

A Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. Ebből

  • a fizetések 119 milliót,
  • a dologi kaidások 348 milliót,
  • míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki,
  • a járulékok további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést

– közölte Bősz Anett, aki azt is elmondta, hogy az állatkert engedélyt kapott a félkész létesítmény hasznosítására, így koncerteket, konferenciákat, filmforgatást is befogadhatnak. Azonban ez csak 36 milliót hozott a konyhára, így a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

A városvezetés már korábban jelezte, hogy eljön majd a pillanat, amikor dönteni kell, hogy a szociális intézményeket fűti vagy egy üres, félkész épületet, így nyáron a kabinet arról határozott, hogy

nem költ többet a befejezetlen beruházásra.

Bősz Anett ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Budapestnek nincs pénze a Biodóm befejezésére, sőt még a fenntartására sem.