A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a klíma miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából, amelyről az InfoRádió készített interjút.

Másképp méri az ENSZ, az Eurostat, az OECD vagy a KSH. A lényeg, hogy körülbelül 770 ezer ember van a világon, aki Magyarországon született, de nem itt él. De nem ez a kérdés, hanem hogy mennyien dolgoznak kint, hiszen ezek közt vannak olyan kivándorlók, akik már a rendszerváltozáskor is külföldön éltek, mintegy 400 ezren

– mondta el Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója, üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója.

Az intézet számítása szerint 2004 óta 321 ezer fő dolgozik külföldön, az ország az EU-csatlakozása óta több mint 300 ezer magyar valamelyik másik európai uniós országban tevékenykedik. Azt is vizsgálták, hogy milyen okok vezetnek oda, hogy valaki úgy dönt, hogy hazatér.

A legerősebb motívum az lenne, ha a kinti fizetés nagyjából kétharmadát elérő jövedelmet kapnának Magyarországon. Valójában a jövedelem, illetve mások mellett az általános és politikai klíma az, ami arra sarkall embereket, hogy máshol képzeljék el az életüket

– mondta Kozák Ákos. 

Egy javaslatcsomagot is összeállítottak arról, hogy miképpen csábíthatók haza a külföldön munkát vállalt magyarok.

A kutatásunk alapján egy viszonylag vékony réteg, amelyet haza lehet csábítani, és az ő motivációjuk is nagyon eltérő

– fogalmazott Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Szerinte a legalább tíz évet külföldön dolgozók és azok, akiknek már felnőtt gyerekeik vannak, szólíthatók meg a leginkább, valamint a nyugdíj előtt állók, mert ők a kint megkeresett jövedelemből, annak a nyugdíjából Magyarországon jóval könnyebben meg tudnak élni.

Már kezdeményezték is a párbeszédet a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és a beszámoló szerint tárt karokkal fogadták őket, előadták ötleteiket, javaslataikat, egyeztetések is kezdődtek, de ez egy hosszabb ideig tartó folyamat lesz.