peso

12.
08.
20:57
Argentína új vezetője hamar elengedte gazdasági radikalizmusát a befektetők nagy örömére

Argentína új vezetője hamar elengedte gazdasági radikalizmusát a befektetők nagy örömére

Javier Milei argentin elnök az infláció megfékezésére összpontosítva veszi át az elnökséget, még akkor is, ha emiatt muszáj szakítania azokkal, akik a hatalomba juttatták.

Szerző(k): Horváth Tibor
11.
21.
20:20
Épphogy megválasztották, máris berobbantotta a tőzsdét az argentin elnök

Épphogy megválasztották, máris berobbantotta a tőzsdét az argentin elnök

Az argentin tőzsde Merval indexe 18 százalékkal erősödött kedden, a hétfővel megtoldott háromnapos hosszúhétvége után, miután a libertariátus Javier Milei nyerte meg az argentin elnökválasztások második fordulóját.

Szerző(k): Zádori Bence
10.
13.
07:17
A bőrdzsekis argentin Trump a dollárt választaná

A bőrdzsekis argentin Trump a dollárt választaná

Argentínában az infláció három évtizede a legmagasabb szintre nőtt. A dél-amerikai ország polgárai október 22-én járulnak az urnákhoz, hogy elnököt válasszanak.

Szerző(k): Economx
02.
11.
10:09

Mától szabadon lebeg az argentin peso

A piaci várakozások szerint a dollárért ma akár 3 pesót is kell adni, miután az argentin fizetőeszköz szabadon lebeg, felváltva az eddigi kettős árfolyamrendszert, amelyben a külkereskedelmi tranzakciókra 1,4 peso/dollár volt érvényben, míg a szabadpiacon már 2,3 pesót kell adni a zöldhasúért.

Szerző(k): Bana Péter
01.
07.
08:23

A rossz hír megérkezett Argentínából

Argentína 29 százalékkal értékelte le a pesót, véget vetve az egy évtizedes, a nemzeti valutát egy-az-egyban a dollárhoz rögzítő árfolyamrezsimnek. A lépés értelmében a dollárt 1,4 peson rögzítették, de a kormány néhány hónapon belül szabad lebegtetést kezdeményez. Remes Lenovic gazdasági miniszter bejelentette: "összeomlottunk és ez azt jelenti, hogy nagyon prudens politikát kell követni."

Szerző(k): Bana Péter
01.
02.
08:58

A pesót 40 százalékkal tervezik leértékelni

Buenos Aires-i lapértesülések szerint a két héten belül ötödik argentin enök, Eduardo Duhalde elveti a pesót a dollárhoz egy az egyben rögzítő, 1991 óta érvényben lévő fix árfolyamrendszert. Duhalde tanácsadója úgy fogalmazott: elemezzük a peso leértékelésének lehetőségét. A lépés csődbe taszíthatja az egyébként már négy éve recesszióban lévő országot, mert hiperinflációt okozhat - mint a nyolcvanas években - , hiszen a lakossági hitelek mintegy 80 százaléka dollárban áll fenn.

Szerző(k): Bana Péter
12.
03.
08:21

Küszöbön áll a peso leértékelése?

A peso leértékelése és a bankrendszer összeomlásának elkerülése érdekében Argentína korlátozta a betétekhez való hozzáférést és a külföldre történő átutalásokat. Fernando de la Rúa államfő rendeletileg leállította a dollárhoz egy-az-egyben egy évtizede mesterségesen rögzített pesoban történő legtöbb tranzakciót. A lakosság ezután hetente csak 250 dollárt vehet fel, a készpénzautomaták Buenos Aires belvárosában a hétvégén már nem adtak ki dollárt.

Szerző(k): Bana Péter