Komoly érdekellentétek akadályozhatják meg az Európai Unió egységes irányelvét, amely visszaszorítaná az egyszer használatos csomagolás miatt egyre növekvő hulladék mennyiségét. A november végén bemutatott új javaslat a kezdeti tervekhez képest már így is jóval megengedőbb, ahogy a célokat sem vitatja senki, ám a kevesebb hulladékhoz vezető eszközökkel gyakorlatilag minden szereplőnek van valami problémája.
Szerző(k): Nagy KristófA Matusz-Vad Zrt. cégcsoportja 70 százalékos tulajdonrészt szerzett a FrissHal Kft-ben, így hamarosan halas szekcióval bővíti kínálatát. A tranzakció nagyságrendje félmilliárd forint.
Szerző(k): Molnár CsabaMa borozni fogunk, de kezdjük annak a sok valóságtartalommal is bíró közhelynek a kibontásával, hogy “a magyar bor leginkább idehaza világhírű”. Az utóbbi másfél-két évben a magyar borpiacon olyan sok minden történt, hogy muszáj erről különböző perspektívákból beszélni, a helyzetet megpróbálni jól értelmezni. Azt nem ígérhetem, hogy ma, itt az asztalnál megoldjuk a magyar bor problémáit, de egy kis betekintést reményeim szerint adhatunk arról, hogy miként néz nézett ki az elmúlt időszak egy borászat szemszögéből. A mai vendégem szekszárdi, mondhatni: családilag beleszületett ebbe a szakmába, de azért azt is egyre többen meglátják, hogy az utóbbi időszakban a bormarketinges és borkereskedői vénáját is alaposan kitágította. Ő Heimann Zoltán.
Szerző(k): Szabó M. IstvánSok tényező állt össze - és kavart hatalmas vihart a kávépiacon -, amelyek mind felfelé hajtják az árakat. Brazíliában az időjárás, más kávétermesztő országokban a politikai helyzet miatt estek vissza a szállítmányok. Számos más faktor – az energiaárak emelkedése, a szállítási nehézségek – is előrevetítik az áremeléseket. A kávépiac helyzetéről, annak várható jövőjéről és a gyártók nehézségeiről kérdeztük a Dallmayr szakértőjét és magyarországi ügyvezetőjét, Szabolcsi Lajost.
Szerző(k): Szabó DánielA járvány és a hozzá kapcsolódó kényszerintézkedések olyan pusztítást végeztek a vendéglátóiparban, amit az újranyitás képtelen ellensúlyozni. A tapasztalatok szerint egyes helyeken a jelenlegi – nyitás utáni - napi forgalom nagyjából megegyezik a házhozszállítás alattival.
Szerző(k): Molnár CsabaA koronavírus-járvány annyira megviselte a horeca-szektort, hogy több vendéglátóhely tulajdonosa úgy döntött, ki sem nyit jövő áprilisig, ha lesznek korlátozások, ha nem. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének konferenciáján több éttermes is azt mondta, hogy az 5 százalékos áfa sokaknak nagy segítség most, de a turizmuson nem segít semmi.
Szerző(k): Szabó DánielA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati vizsgálatot indított a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek - azaz a HoReCa szektor - italbeszerzéseinek elemzésére. Az előzetes ismereteik alapján azt gyanítják, hogy nagy cégek tartják rövid pórázon a cégeket, és ezzel leuralják a piacot.
Szerző(k): Szabó DánielOktóbertől a Metro korábbi horvátországi vezérigazgatója, Thierry Guillon-Verne kerül a hazai üzletlánc élére.
Szerző(k): Rácz GergőA múlt hónap végén döntött arról a kormány, hogy lényegében kötelező lesz kézműves söröket is árulni a vendéglátóhelyeken. A magyar sörfogyasztók nagyobbik része erre nyitott is. A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített felmérés alapján még mindig a férfiak isznak főként sört Magyarországon, a kisüzemi sörökért pedig inkább az idősebbek és az alapfokú végzettségűek rajonganak.
Szerző(k): Szabó Dániel