acél

06.
04.
23:59

Prága piacvédelmi eljárást is indíthat az acélkereskedelemben

Prága bejelentése szerint Csehország május végén konzultációs kérelemmel fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a cseh acélbehozatallal szembeni magyar védintézkedések miatt. Tegnap esti közleményében a magyar Külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a cseh féltől kapott tájékoztatás szerint Csehország nem fordult a WTO-hoz hivatalos panasszal ez ügyben, ellenben várhatóan kedden jelzi majd, hogy élne a magyar fél által a notifikáció során felkínált konzultációs lehetőséggel. Részletek a szerdai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
01.
30.
08:45

Nem számít acélos bevételre az Usinor

A legnagyobb európai acélgyártó, a francia Usinor árbevétele a tavalyelőtti 15,73 milliárdról az elmúlt évben 14,52 milliárd euróra csökkent. A negyedik negyedévben az árbevétel 3,92 milliárd euró volt, azaz mintegy 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi azonos időszakban kimutatott 3,38 milliárd eurótól. A csoport a folyó negyedévben nehéznek tartja az előző három hónap értékesítési adatának elérését, mert az acél iránti igény alaposan megcsappant. A második negyedévtől azonban a kereslet élénkülésére számít.

Szerző(k): Bana Péter
01.
15.
10:40

Profit warning a ThyssenKrupptól

A ThyssenKrupp arra figyelmeztetett, hogy az alacsony kereslet miatt az idén kisebb lesz a nyeresége, és a paici feltételek fokozatos javulására csak az év második felében lehet számítani. Nem remélhetjük a globális gazdasági fellendülést, így az acél iránti igény valószínűleg tovább csökken, legalábbis az első hat hónapban - áll az acélipari csoport közleményében. A most nyilvánosságra hozott gyorsjelentés szerint a 2000/2001 üzleti évben az adózás előtti nyereség 876 millió euróra esett vissza az egy évvel korábbi 1,09 milliárd euróról. Európa legnagyobb acélgyártója még novemberben 38 milliárd eurós - változatlan - árbevételt prognosztizált ezévre, amin most sem változtatott. A részvény árfolyama 4,7 százalékot esett.

Szerző(k): Bana Péter
11.
07.
11:55

Csökken az Usinor árbevétele

A francia Usinor acélgyártó óriás a várakozásnak megfelelően a harmadik negyedévre vonatkozóan visszaeső árbevételről számolt be. Éves összevetésben 10,3 százalékkal, 3,28 milliárd euróra csökkent az értékesítés, az év első kilenc hónapjában pedig 5,6 százalékkal, 11,14 milliárd euróra.

Szerző(k): Bana Péter
10.
30.
10:02

Visszafogják az orosz acélgyártást

A legnagyobb orosz acélgyártók, az OAO Szeversztal és az OAO Novolipetyszk Metallurgical Combine azt fontolgatják, hogy a globális gazdasági lassulás miatt visszafogják termelésüket - adta hírül az Interfax. A Novolipetyszk elnöke szerint a tavaly 7,5 millió tonnát előállító acélmű 4-5 százalékkal mérsékli termelését. A Szeversztal már ugyanilyen mértékű visszafogást hajtott végre, így az első kilenc hónapban 6,04 millió tonna acélt állított elő. Tavaly az egész évben 8,34 millió tonnát állított elő a Szeversztal.

Szerző(k): Bana Péter