A férfi kedden a bíróságon nem tett vallomást, de korábbi nyilatkozatait felolvasta a bíró, az egyik ilyen szerint például tudott róla, hogy Schadl György fizeti Völner Pált, később viszont már csak szóbeszédként hivatkozott erre, és a pénzátadásokat sem látta. Rajta kívül azt a végrehajtót hallgatta meg a bíróság, aki – hat társával ellentétben – ártatlannak vallotta magát. 

Schadl György bizalmas munkatársa sofőrként és személyi asszisztensként dolgozott, és őt vádolják azzal, hogy szállította a korrupciós pénzeket az ügyben megvádolt végrehajtók és Schadl György között.

A férfi gyakorlatilag mindenes volt, még a naplóját is ő vezette a Schadltől kapott utasítások alapján. Feladatai közé tartozott a készpénz szállítása, az autóügyek bonyolítása, a pénzváltás, de Schadl feleségének is vitt olykor süteményt.

A keddi tárgyaláson azonban a vádlott jelezte, egyelőre nem kíván vallomást tenni.

Ugyanakkor Tóth Erzsébet bíró felolvasta a férfi nyomozás során tett vallomásait, amelyből kiderült, szerinte rendszeresen adott át pénzt Schadl György Völner Pálnak.

Azt nem tudom, hogy milyen időközönként, de biztos, hogy valamilyen rendszer mellett, és több millió forint volt. Volt olyan, hogy engem kért meg, hogy készítsem össze az összeget, és vigyem el valahova, mert át akarja adni Völner Pálnak. Olyan viszont nem volt, hogy nekem személyesen kellett volna átadni az összeget.

Vallomásaiból kiderült továbbá, hogy fiatalkora óta ismeri Schadlt, akivel barátok voltak. Állítása szerint nem követett el bűncselekményt, minden jövedelme legális volt. Elismerte, rendszeresen vitt Schadl megbízásából pénzt különböző embereknek, de azok jogcíméről nem volt tudomása, illetve a címzettekről sem tudott semmit.

Arról is vallott, hogy rendszeresen vitt különböző összegeket önálló bírósági végrehajtóknak. Erre Schadl Györgytől vagy az ő bizalmasától kapott utasítást, aki később vádalkut kötött az ügyben. Továbbá az is kiderült, hogy több végrehajtó évente akár többször nagy összegeket, tíz-, de akár százmilliós összegeket fizetett Schadl Györgynek. Egyik nyomozati kihallgatása során felsorolt öt végrehajtót azok közül, akik beismerték a bűnösségüket – foglalta össze a 24.hu.

A hatodrendű vádlottat is meghallgatták

Ő volt az egyetlen az ügyben megvádolt hét végrehajtó közül, aki nem ismerte be – hat társával ellentétben –, hogy fizetett a kinevezéséért cserébe Schadl Györgynek. Az előkészítő ülés során ugyan elismerte, hogy három alkalommal pénzt adott át Schadl Györgynek, de állítása szerint a pénzt egy kölcsön visszafizetéseként adta, ami polgárjogi szerződés alapján történt.

Védője, Mándli Ádám ügyvéd indítványozta Trócsányi László volt miniszter meghallgatását, ugyanis a vádlottat Trócsányi minisztersége alatt nevezték ki, és a volt tárcavezető a védő szerint bizonyíthatja, hogy szabályosan történt-e a kinevezése. Továbbá Vízkelety Mariann volt államtitkárt is beidéztetnék, egyben Schadl Györggyel is szembesítést kért.

A keddi tárgyaláson Cs. É. a korábbi vallomásait további részletekkel egészítette ki, amelyekkel azt kívánta alátámasztani, hogy nem kenőpénzről volt szó az esetében, hanem arról, hogy kölcsönt kapott Schadl Györgytől, és azt meghatározott feltételek és körülmények között törlesztette. Elmondta, hogy valóban dolgozott Schadl Györgynek, akitől szakmailag sokat tanult, de egy vitájuk után maga mondott fel.

Tavaly októberben a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. Az ennem foglaltak szerint az elsőrendű vádlott, Schadl György 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki a másodrendű vádlottal, Völner Pál akkori igazságügyi államtitkárral. Ennek keretében

Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – összesen legalább 83 millió forintot – adott a kormánypárti politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Schadl hét társával megállapodott abban, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapnak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük. Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert. A vádirat a 22 terhelt egyéb bűncselekményeit is tartalmazta.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt indítványozta, hogy Schadlt tíz, Völnert pedig nyolc év börtönbüntetésre ítélje a bíróság a 200 milliós, illetve a 25 milliós pénzbüntetés mellett.

Emellett mindkettőjük közügyektől való tízéves eltiltását is indítványozták, valamint a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást, és a velük szembeni vagyonelkobzást is a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Schadl György és Völner Pál mindent tagad.

Schadl-per: megszülettek a végrehajtók elleni első ítéletek

Felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbírságot kaptak, és öt évig eltiltották a végrehajtástól azokat, akik beismerték bűnösségüket a Schadl-per előkészítő ülésén. Bővebben >>>