Összesen hét védőnő akadt az országban, aki elégedett a szolgálat július elsejei állami átvételével – derült ki a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) két körben végzett kérdőíves felméréséből, amelyet 700 védőnő töltött ki. Az augusztus 10-i, második felmérésben már célzottan azokat kérdezték, akik a megyei centrumkórházak felügyelete alá kerültek, így saját bőrükön tapasztalják meg az átállást – írja az adatok alapján a Népszava.

A hét elégedett védőnőből négy valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megilletett. Sokan már azzal is elégedettek voltak, ha nem romlottak a munkafeltételek.

De a helyzet alig javult az elmúlt másfél hónapban

– állította a lapnak Szalainé P. Boglárka, a FESZ védőnői alapszervezetének vezetője.

Az elégedetlenségnek azonban számos összetevője van.

  • A válaszadók csaknem harmada szerint az átállás óta saját költségen kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – elemet, írószert, borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát. A védőnői szolgálatok államosítása óta az önkormányzatok egy része teljesen kiszállt a fenntartásból, nem fizetik a takarítást, megszüntették az internet- és telefon előfizetést, a védőnők még papírt se kapnak a nyomtatóba.
  • A centrumkórházig kilométereket kellene autózni az „ellátmányért”, ha lenne. De egyelőre nincs.
  • Utazási térítés elvétve akad. Az önkormányzatok jelentős része korábban a megtett kilométerek után vagy átalányban fizetett „kiküldetésként”, amelynek összege jelentősen több a munkába járás térítéseként adható minimum összegnél, amit most néhány kórház ad.

Ennek adminisztrációja is megsokszorozódott:

  • a meglátogatott családok feltüntetésével címről-címre lebontva kell vezetni az útnyilvántartást,
  • ezt a bevallást Google térkép fotóval kell alátámasztani. Egy-egy ilyen útnyilvántartás 10-12 oldalt is kitehet havonta.
  • Mindezért havi 1800 forint jár 100 kilométerenként, azaz kilométerenként 18 forint,
  • a saját autó karbantartását, javítását saját zsebből kell fizetni.

A bérszámfejtéshez szükséges jelenléti ív leadása is kész tortúrává vált.

Eddig ebédszünetben, munka után egy kis kitérővel leadták a polgármesteri hivatalban a nyomtatványt, most akár 100 kilométert kell elautózni ugyanezért.

Adatvágy

A legtöbb védőnő ugyan időközben megkapta az új centrumkórházas pecsétet, csakhogy ezek adattartalma nem elég a Magyar Államkincstárnak, mert nem tudja beazonosítani, hogy jogosult személy adta-e ki az igazolást, így a védőnőknek mellé kell írni a tanácsadó címét, a saját azonosító számukat is, hogy a kismama megkapja a neki járó állami támogatást. A centrumkórházak is követelik az adatbekérő nyomtatványokat és táblázatokat, 

Szinte már a „bugyink színét” is tudják

– háborgott az érdekvédő.

Rétvári Bence területet felügyelő belügyminisztériumi államtitkár szerint nem okoz gondot az államosítás, hiszen 45 kilépő védőnő helyére 25 szakember érkezett. Szalainé szerint érthetetlen, miképpen vettek fel 25 új védőnőt július elseje óta, ha nem hirdettek meg állást a hivatalos közigazgatási portálon. Ilyenformán új szakembereket csak úgy vehettek fel, hogy egyéni megkeresések és alkalmazási alkuk köttettek, ami aligha járható út hosszútávon a közszférában.

Másrészt a védőnői felmondások és főként a nyugdíjasok távozása korántsem állt meg, sokan megvárják az első tapasztalatokat és csak azután döntenek – tette hozzá.

Kórházi főigazgatóság: Nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében

Nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében, a területi védőnői ellátás, gondozás folyamatosan biztosított - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) sajtóinformációkra reagálva szombaton az MTI-vel. Bővebben >>>