Az Újjáéledő sugárutak elnevezésű fővárosi program legújabb állomásaként átadták a kerékpáros forgalomnak a „védett” kerékpársávot a fővárosi Váci úton, a Gogol utca és a Nyugati tér között – írja az Énbudapestem.

Az új biciklisávot úgynevezett pollerekkel is elválasztották az autós forgalomtól, amely lényegében nem más, mint egy forgalomkorlátozó oszlop, amelynek létezik fix és mobil verziója.

A fővárosi hírportál azt is írja, hogy egyre többen választják a kerékpáros közlekedést Budapesten, ezt a Magyar Kerékpárosklub mérései és a MOL Bubi használatának számai egyaránt alátámasztják.

A BKK ígérete szerint biztonságosabb lesz a belváros

Az M3-as metró felújítása után a felszínen is jelentős közlekedési fejlesztés zajlik az észak-déli tengelyen, hogy az eddigiekhez képest többféle közlekedési eszközzel lehessen biztonságosabban haladni. A metrópótlás idején használt buszsávok egyes szakaszai új életre kelnek: folyamatos kerékpáros útvonal létesül a Váci út–Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút–Üllői út mentén, mely a kapcsolódik a már meglévő kerékpározható útvonalak hálózatához is – szerepel a BKK közleményében.

A közlekedési vállalt hozzátette: a munkálatok első szakasza véget ért, elkészült a Gogol utca és a Nyugati tér közötti kerékpársáv, amelynek elválasztását az egyéb forgalmi sávoktól Budapesten először műanyag pollerek biztosítják. A kereszteződésekben piros burkolatfestés jelzi a kerékpározók elsőbbségét.

Biztonságosabbá és kényelmesebbé vált ezáltal a belváros felől a Lehel piac, a Váci úti irodák és Újlipótváros külsőbb részeinek a megközelítése. Az új kerékpársávok a Nyugati téren, a Westendnél és a Lehel térnél megtalálható MOL Bubi gyűjtőállomások megközelítését is szolgálják.

Százötvennel, elmebetegként száguldozni olyan, mint ha egy vadászpuskával lövöldöznénk

Azért, hogy Budapest közútjain egy nagy teljesítményű autó ne váljon potenciális gyilkológéppé, az jelenleg csak a sofőrök józan belátásától függ. Ugyanakkor a szabálykövetés kikényszerítésére elérhetőek hatékony eszközök a jogalkotók és az önkormányzatok számára is. Major Róbertet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának közbiztonsági tanszékvezetőjét, egyetemi docenst kérdeztük. Bővebben --->