Szombatig lesz érvényben a Belügymisztérium (BM) által hétfőn életbe léptetett vörös kód riasztás.

A hideg idő miatt elrendelt intézkedés kötelező teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása - közölte a BM gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. 

A vörös kód egy speciális figyelmeztetés, melynek célja, hogy kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítő tevékenység egyik legfőbb feladata az élet védelme.

Az államtitkár kiemelte: a vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény - fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül - köteles befogadni a bajba jutott embereket.

A meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

Fülöp Attila elmondta,

a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos.

Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken - tette hozzá.

Az időjárás előrejelzés szerint kedden észak felől egyre nagyobb területen kiderül az ég, kisüt a nap. Nyugaton és délen azonban tartósabban felhős marad az idő.

Reggel, délelőtt délen helyenként még előfordulhat hószállingózás. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, északkeleten délelőtt erős, néhol viharos lökések is előfordulhatnak, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul. Késő estére -9 és -1 fok közé hűl le a levegő.