Az abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő úgynevezett szívhangrendelet szeptemberi elfogadását követően sem csökkent az elvetetett magzatok száma Magyarországon. Az elmúlt évben már a rendelet bevezetése előtt négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma, hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta.

Az abortuszok számának növekedése 2022 szeptemberében sem állt le, hiszen akkor három, októberben ismét három, novemberben pedig 0,2 százalékkal nőtt a terhesség megszakítások száma. A Válasz Online a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos és az egészségbiztosító kórházi adatait elemezve arra jutott, mindez nem a szívhangrendelet miatt történt, annak nem mutatható ki lényegi hatása.

A megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülő párok vetethették el a magzataikat, így fordult elő, hogy jó egy évtized után először 2022-ben nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma, a száz élveszületésre eső pedig még emelkedett is.

A tavaly szeptember 15-én hatályba lépett rendelet lényege, hogy csak abban az esetben végezhető el az abortusz, ha a beavatkozást választó kismamával meghallgattatták a magzat szívhangját. A lap szerint valószínűleg a gazdasági válság és az elszabadult infláció miatt döntött úgy a többség, hogy elvetik a magzatot.