Újabb termékkategória esetében készül szigorítani az előállítási szabályokat az Agrárminisztérium – ezúttal a száraztésztákra, azon belül is a durumlisztből készültekre vonatkozóan.

Amint azt azt a Dívány megírta az Argoinform híre alapján, az Agrárminisztérium a trappista sajtok és a vadkovászos kenyerek után a száraztésztákra vonatkozó szabályokat is szigorítaná annak érdekében, hogy jobb minőségű termékekhez juthassanak a vevők.

A változások egyfelől a tájékoztatást szabályoznák, és egyértelműsítenék a tészták címkéit, hogy az ne lehessen az félrevezető egy jól megválasztott betűtípus, vagy betűméret miatt. 

Jelenleg ugyanis bevált trükk a címkéken a félrevezető információ jelölése, a nagy betűkkel kiírt 8-as szám például sokszor nem a tojások mennyiségét, hanem a főzési időt jelöli.

Emellett a jövőben csak azt a tésztát lehet durumtésztaként forgalomba hozni, amely 100 százalékban durumlisztből készül.

A tészták között óriási különbségek nemcsak minőségben, állagban, ízben, de árban is mérhetők. Szécsi Tamás tésztaipari szakértő úgy véli, a piacnak valóban szüksége van a szigorításra, hiszen sokan olcsóbb lisztet vagy kevesebb tojást használnak, és az így előállított tésztákat igyekeznek magasabb minőségűnek feltüntetni, utólag megszínezik valamilyen sárgító anyaggal, például kurkumával, hogy a gazdag tojástartalom illúzióját keltsék, miközben a felhasznált alapanyagok minősége gyenge.

Az új szabályozás ezt a gyakorlatot is ellehetetlenítené, hiszen kiszűrhetővé válnának a csalók.