A Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség (Medicina2000 Szövetség) felmérést készített a szakrendelő tulajdonos önkormányzatok szerepéről. Kiderült, hogy az önkormányzatok több mint jó gazdák, mostanra ők fizetik a beruházások több mint felét, és minden hetedik beteg ellátási költségét is.

A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint az alap- és fekvőbetegellátás mellett fontos a járóbeteg-ellátás szerepéről, helyéről is beszélni, mivel egy jól működő szakrendelői hálózattal kevesebb beteg kerül kórházba, amivel az egész kórházi ellátórendszert lehet költséghatékony módon tehermentesíteni. E célok eléréséhez fontos a járóbeteg szakellátás autonómiája, aminek az önkormányzati fenntartás, illetve kórházon belüli autonóm működés a záloga.

A múlt heti kormányinfón beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról a szakrendelők államosítása kapcsán, hogy mivel a kórházak állami fenntartásban vannak, ezért logikusabb lenne, ha azok a szakrendelők is állami kézbe kerülnének, amelyeket jelenleg az önkormányzatok működtetnek.

Minden második forintot az önkormányzatok fizetnek

A Medicina2000 szerint viszont az önkormányzatok jó gazdái rendelőknek, ez derül ki 26 önkormányzati fenntartású rendelő válaszából. 

A felmérésben szereplő intézményeknél összesen több mint 10 milliárd forintot költenek az önkormányzatok a szakrendelők támogatására. A szövetség szerint egy esetleges állami tulajdonba vétel után ezek a források értelemszerűen elvesznek, így egy szakrendelő államosítás a magyar egészségügyi rendszerből történő nettó forráskivonást jelentene.  

Az önkormányzati beruházási támogatások átlagosan 52 százalékos arányt képviseltek intézményi beruházásokban az elmúlt években, vagyis az összes szakrendelői beruházás több mint a felét az önkormányzatok fizették – közölte a Medicina2000 Szövetség.

Amikor az idei évre vonatkozó beruházási tervekről kérdezték a rendelőket kiderült, hogy 2024-ben várhatóan az önkormányzati beruházási támogatások már az intézményi beruházások 80 százalékát teszik majd ki. Azaz, tulajdonosi támogatások nélkül idén gyakorlatilag nem lenne érdemi felújítás vagy beruházás a szakrendelőkben.

A működési kiadásokhoz idén már 15 százalékban  járulnak hozzá a települési önkormányzatok, 2022-ben még csak 9,5 százalék volt. Egyszerűen szólva mostanra minden hetedik beteg ellátását már nem a egészségbiztosító, hanem a tulajdonos önkormányzat, a saját zsebéből fizeti.

Ha a szakrendelőket a  kórházhoz csatolják, akkor a munkatársak egy része inkább távozni fog, így ők elvesznek az egész állami ellátórendszer számára, tovább rontva ezzel az egészségügyben egyébként is kritikus  humánerőforrás helyzetet – írta lapunknak eljuttatott levelében a Medicina2000 Szövetség.