A fürdőzés szabályait külön rendelet szabályozza, amely alapján a folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vizében fürdeni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek – hangsúlyozta az Economxnak Sáfrány Írisz Zsófia.

Az adott természetes víznél tilos fürdőzést egy tábla jelzi. A fürdési tilalmat egy 60x30 cm méretű táblával kell jelezni. Ezen fehér alapon kék hullámzó vízben egy fekete felsőtest látható, átlósan áthúzva egy 3 cm széles piros csíkkal.

A tábla azt is jelezheti, ha a fürdési tilalom csak a partszakasz egy részére vonatkozik, ilyenkor a távolság is fel van tüntetve a táblán.

Van pár érdekesség a szabályozásban

Fontos tudnunk, hogy az úszóeszköz használata is fürdésnek minősül, tehát ha gumimatraccal, vagy más úszóeszközzel megyünk a vízbe, az sem szabályos. A vonatkozó rendelet részletesen szabályozza azokat a helyeket, ahol akkor sem lehet fürdeni, ha egyébként tiltó tábla nincs kihelyezve.

Ez alapján:

  • tiltó tábla nélkül sem lehet fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízi sportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében.

Továbbá nem szabad fürdeni egészségre ártalmas vizekben.

A rendőrség szerint a bányatavak a legveszélyesebbek

Tiltott helyeken különösen veszélyes a fürdőzés, ilyenek például a bányatavak, amelyek hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek az aljukon, ráadásul csak a víz felszíne meleg, az alja rendkívül hideg lehet.

Városi belterületeken lévő szabad vizekben sem

A kijelölt fürdőhelyek kivételével a városok belterületén lévő szabad vizekben sem fürödhetünk.

A Balatonnak és a Tisza-tónak is vannak meghatározott helyei, ahol a fürdés tilos.

Ez a Somogy megyéhez tartozó oldalon a parttól 1000 méteres, míg az északi parton, a veszprémi és zalai oldalon a parttól 500 méteres távolságnál távolabbi vízfelület.

A Tisza-tónál szintén 500 méterig engedett a fürdőzés. Hajókísérettel természetesen ezek a szabályok nem érvényesek – hangsúlyozta az Economxnak a szakértő.

Éjszakai fürdőzés, hat éven aluli gyerek

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között tilos fürdeni, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de ebben az esetben is, legfeljebb a mélyvíz határáig. Hat éven aluli, valamint úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben.

A viharjelzések kérdése

A viharjelző berendezések adta jel figyelembe vétele szintén nagyon fontos a szabad vizek használata során.

A viharjelző berendezéseket, mindig a tó túlpartján kell keresnünk, ezek az apró fények jelzik, hogy a túlparton milyen az időjárás és kell-e számítani hirtelen időjárás-változásra.

A Balatonon – keleti, középső és nyugati medencékre bontva  –, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon minden év április elsejétől október harmincegyedikéig üzemelnek a vihar-előrejelzők.

Viharjelzés során megkülönböztetünk I. fokú és II. fokú viharjelzést.

Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.

Ez alól kivételt képez az országos sportági szakszövetség versenynaptárban szereplő, kizárólag versenyengedéllyel rendelkező versenyzők részvételével rendezett úszóversenyen való részvétel.

A bírság akár 150 ezer forint is lehet

Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el. A szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

A helyszíni bírság összege 5-50 ezer forint (ha a szabálysértés elkövetését a személy a helyszínen elismeri), feljelentés esetén ez 5-150 ezer forint is lehet – hangsúlyozta Sáfrány Írisz Zsófia.