Pénteken az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék. 

Az egész országban érvényes a sárga, zivatarok miatt kiadott figyelmeztető jelzés, de öt vármegyében - Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom - a narancssárga riasztás van érvényben az esetlegesen előforduló hevesebb zivatarok, szél, villámlás, jégeső miatt.

Délután újabb zivatarok képződhetnek (a délnyugati területeken legkisebb valószínűséggel), köztük heves zivatarok is, melyekre legjobb esély az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén mutatkozik.

Zivatarok környezetében  jégeső (ált. 1-3 cm), viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h) előfordulhat.

Heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3+ cm) erősen viharos (80-90 km/h-t meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás (ált. 20-30 mm, ismétlődő csapadékgócok lokálisan ennél több) is társulhat. A zivatartevékenység (intenzitásából veszítve) az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban is folytatódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan  csapadékos északkeleti tájakon 15 és 20, másutt 21 és 27 fok között várható. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő – közölte a HungaroMet.

Szombaton napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Helyenként futó zápor zivatar kialakulhat. 
Pünkösdvasárnap ismét több felhő lesz felettünk, de napos időszakokra is számíthatunk. Többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, nagyobb számban a  Dunától keletre. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. A legmelegebb órákban 24-29 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pünkösdhétfőn és kedden sok felhő lesz felettünk, és szinte mindenhol kialakulhat eső, zápor, zivatar, illetve többfelé felhőszakadás is – írja az Időkép.