Anyagi források hiányában Magyarország legnagyobb lélekszámú nemzetiségének országos önkormányzata nem tudott megemlékezni a roma holokauszt emléknapjáról, nem tud eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségének, nem tudja fizetni hivatala, intézményei munkatársait, a rezsiköltségek kiegyenlítésére sincs fedezete

– sorolta a problémákat a miniszterelnöknek címzett levelében Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) általános elnökhelyettese a Népszava híradása szerint.

Az elnökhelyettes szerint alaptalanul tekintenek pártpolitikai érdekek kiszolgálójaként az ORÖ közgyűlésének tagjaira. Lakatos Oszkár a törvényes működés érdekében és a közfeladat ellátásához szükséges támogatások ügyében fordult segítségért Orbán Viktorhoz.

Megjegyezte, hogy számos egyeztetés történt a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságával az „ORÖ részére folyósított költségvetési támogatás visszafizetése” ügyében.

A költségvetési támogatások visszafizetésére vonatkozó minisztériumi igény egyértelműen törvénysértő, nyílt támadás a kormány döntése ellen

– állítja Lakatos Oszkár, aki bejelentette az ORÖ fizetésképtelenségét. A szervezet vezetője korábban több alkalommal fordult levélben a Belügyminisztériumhoz és megkereste a végrehajtásban eljáró adóhatóságot, azonban eddig ez nem vezetett eredményre.

Az adóhatósági végrehajtás mellett bankszámláikon inkasszó van, a Belügyminisztérium több pert indított, az ORÖ harmadik negyedévre járó költségvetési támogatását pedig visszatartják. Ha nem kapják meg a kért támogatást, akkor „hosszú időre megszűnhet a cigányság e keretek közötti kultúrájának ápolása, kulturális autonómiájának megvalósulása, kollektív részvétele a közéletben” – vázolta a borús jövőt Lakatos Oszkár.

 

Navracsics Tibor mindenkinek egyforma lehetőséget biztosítana, hogy kibontakozzon a tehetsége

A területfejlesztési miniszter fontosnak tartja, hogy mindenkinek, aki Magyarországon él, egyforma lehetősége legyen tehetsége kamatoztatására. Bővebben --->