Az Országgyűlés kedden 13 igen, 156 nem szavazattal és három tartózkodás mellett nem fogadta el a Mi Hazánk által benyújtott, az országgyűlési választási rendszer arányosabbá tételéről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A határozatban az Országgyűlés felkérte volna a kormányt, hogy 2024. január 31-ig nyújtson be törvényjavaslatot, amely biztosítja, hogy az országgyűlési választásokon a képviselői mandátumokat kombinált arányos rendszerben, a jelölőszervezetek által listán elért eredmény arányának megfelelően osszák ki.

Mi Hazánk szerint a jelenlegi rendszer aránytalan, a jelenlegi kormánypártok annak ellenére jutottak kétharmados többséghez a parlamentben, hogy a választópolgárok által leadott szavazatok aránya alapján erre nem kaptak felhatalmazást.

Ismét listás lesz viszont a fővárosi közgyűlési választás.

A parlament 135 igen, 40 nem és hat tartózkodás mellett elfogadta a Mi Hazánk kezdeményezésére az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosítását, amely már a jövő júniusi önkormányzati választásra is vonatkozik.

Visszatértek a 2014 előtt szabályozáshoz, így a budapesti választók listán választhatják meg a Fővárosi Közgyűlés 32 tagját. Fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely főpolgármester-jelöltet vagy a fővárosi kerületek közül legalább háromban polgármesterjelöltet állított.

A bejutási küszöb öt százalék függetlenül attól, hogy egy párt egyedül indul vagy más pártokkal közös listán méretteti meg magát.

Az a szabály továbbra is hatályban marad, hogy az önkormányzati választáson nyertes jelöltek 2024. október 1-je után foglalhatják el mandátumukat.