Ismét kevésbé ismert oldalát mutatta meg a nagyközönség számára Orbán Viktor: a miniszterelnök újabban felköltözött egy fiatalos platformra, a TikTok-ra, és egyből laza, humoros stílusban válaszolt is a fiatalok kérdéseire.

Az egyik fiatalember például azt kérdezte a kormányfőtől, hogy milyen kiszerelésben fogyasztja a pálinkát. Orbán Viktor pedig válaszolt is: „először két cent, aztán az idő előrehaladtával négy cent.” Egy újabb kérdésre reagálva kifejtette: utoljára akkor csiccsentett be, hogy már maga sem emlékszik rá, annyira jól sikerült a projekt, és a miniszterelnöki macskajaj annál tovább tart, minél idősebb. A citromos fagyit pedig királyságnak tartja, de csak akkor, ha van hozzá csokifagyi.

Mindeközben a miniszterelnök egy újabb kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy a magyar futballválogatottnak a következő világbajnokságon már ott kell lennie.

Az már egy másik rövid kormányfői TikTok-videóból derült ki, hogy sörrel szeret kezdeni Orbán Viktor, mert mint mondja: „ne legyünk szomjasak”, majd ezt követően tér át a borra.

@viktor_a_tiktokon Ember, most jöttem a TikTokra! #orbánviktor #orbán #viktor #ov #miniszterelnök #fidesz #kdnp #hu #magyarország #budapest #erdély #tusnád #tusnádfürdő #băiletuşnad #bálványosi #nyári #szabad #egyetem #tusványos #bejelentés #meglepetés #ember #most #jöttem #tiktok #új #platform #socialmedia #kérdés #válasz #vélemény #tudtad #fiatalok #trending #aktuális #viral #hot #fy #foryou #fyp #foryourpage #nekedbe #follow #like #comment #share #save #2023 #2026 ♬ Funny Song - Cavendish Music

A kevésbé könnyed mondanivaló

A hagyományoknak megfelelően természetesen nem csupán az oldott hangvétel kapott terepet Orbán Viktor részéről a hétvégi Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, vagy ismertebb nevén Tusványoson. A kormányfő szokásos szombat délelőtti beszédében többek között értékelte az unió és Kína helyzetét is.

Előbbivel kapcsolatban elmondta: az Európai Unióról az a benyomásunk alakulhat ki, hogy szorongás gyötri és bekerítve érzi magát. Az Európai Unió jól látja magát, egy gazdag és gyenge unió, amely lázadozó világot lát maga körül, „zavaros lárma, régi sérelmek, sok éhes száj, óriási fogyasztás” – sorolta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a Nemzetközi Valutaalap országlistája azt jelzi 2030-ra, hogy az első tízből kiesik a ma még ott lévő Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, és a ma negyedik Németország a tizedik helyre csúszik vissza.

Orbán Viktor ezen túl Tusványoson arról is beszélt, hogy a jelenlegi folyamatok Ázsiának és Kínának kedveznek, legyen szó gazdaságról, technológiai fejlődésről vagy éppen katonai erőről. „Kína teljes nagyhatalmi öltözetben áll előttünk” – fogalmazott. Van civilizációs hitvallása – ő a világegyetem központja –, van távlatos terve – újra naggyá tenni Kínát –, van középtávú programja – visszaállítani azt a dominanciát Ázsiában, amely megvolt, mielőtt megjött volna a Nyugat.

Orbán Viktor a szocialistáktól megörökölte, majd a maga képére formálta a kínai kapcsolatot

Orbán Viktor az idei Tusványoson is foglalkozott Kínával, újabb történelmi kijelentésekkel gazdagítva a viszonyát az ázsiai nagyhatalommal. Orbán Viktor örökségbe kapta a kínai kapcsolatot, mi most azt elevenítjük föl, hogyan kezdte azt a saját politikai céljaira is használni. Bővebben --->