Nem dirigálja tovább a Carmina Burana produkcióját az Operaházban Bogányi Tibor karmester. Az érintett a Facebook-oldalán számolt be erről. Döntésének okáról tájékoztatta az intézmény vezetését is.

Szombaton Ókovács Szilveszter főigazgatótól azt az ukázt kapta a karmester, hogy az előadást ketté kell vágni egy félórás szünettel, így növelve meg a büfé bevételeit. Bogányi a posztjában jelezte, hogy ez a döntés mindenfajta szakmai egyeztetés nélkül született – amelyet a 444 vett észre.

A Nemzeti Opera szakmai színvonala megkérdőjelezhetetlen, ennek mindenek felett kell állnia - ezért dolgozunk éjjel nappal, erre tettük az életünket! A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés

– írja Bogányi Tibor.

A karmester szerint óriási felelőtlenség egy személyben meghozni egy ezreket érintő szakmai döntést. „Hogy lehet, hogy ignorálják a produkciót megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert, vizuális tervezőket? Az 5 éve futó előadásokat már közel 70 ezer ember látta, sikere töretlen, a mai naptól kezdve a rendezői koncepcióval szemben pedig kettévágjuk az előadást!?” – tette fel költői kérdéseit a direktor.

A „Carmina Burana-műbalhé margóján” Ókovács Szilveszter több tiszteletet követelt a zeneszerzőnek, Carl Orffnak, az előadás lelkének, a Magyar Állami Operaház énekkarának és intézményének, valamint a beugró dirigensnek is.