Új lendületet vettek az oltásellenes mozgalmak, ezúttal a gyerekkori kötelező oltásokat is próbálják megtorpedózni.

Az oltásellenesek háziorvosok ellen indítanak pereket tömegesen, mert azok nem hajlandók gyerekeik számára olyan egészségügyi igazolást kiállítani, amivel megtagadhatnák a gyerekkorban kötelezően beadandó vakcinákat.

Alacsony átoltottság esetén számos, a védőoltásokkal egyébként megelőzhető betegség jelenhet meg újra, mint ahogyan ez évről évre megtörténik a környező országokban. Ennek ellenére az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek érzelmekre hatva, a pánikkeltés és bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt. 

- írta a helyzetről Telexnek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését.

Az egészségügyről szóló törvény lehetőséget ad a védőoltás alóli mentesítésre, ha ezt orvosilag igazolt egészségi ok indokolja.

A kezelőorvos, a beteg vagy a beteg törvényes képviselője kérelmezheti a védőoltás alóli mentesítést, ha az a beteg állapota miatt nem lehetséges, illetve ha az egészségét vagy meglévő betegségét várhatóan károsan befolyásolná. A kérelemhez minden esetben csatolni kell a mentesítés indokoltságát alátámasztó, a kezelőorvos által adott szakvéleményt.

Az NNGYK információ szerint

  • a területileg illetékes népegészségügyi hatóságoknál, járási hivataloknál tömegesen indultak el védőoltás alóli mentesítési eljárások, amelyek esetében a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a felmentésre vonatkozóan, úgy vélve, nincs egészségi akadálya a védőoltás beadásának;
  • a törvényes képviselők az orvosi szakvéleményt megkérdőjelezve, sérelemdíj iránti polgári peres eljárásokat kezdeményeztek a szakorvosok ellen;
  • egyes esetekben háziorvosok, házi gyermekorvosok ellen büntetőfeljelentéseket tettek foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt, annak ellenére, hogy az oltóorvosok a szakma szabályai és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően végzik tevékenységüket. 

A jelenség nem magyar sajátosság: a koronavírus-álhíreken elbizonytalanodott emberek egy része más országokban is az általános oltásellenességhez fordul. 

Magyarországon egyébként a kötelező védőoltások teljesítése évtizedek óta nagyon jónak számít, az átoltottság valamennyi kötelező oltásfajtánál meghaladja a 99 százalékot. A védőoltási program több mint 100 éves múltra tekint vissza. Jelenleg a gümőkór (tuberculosis), a torokgyík (diphtheria), a szamárköhögés (pertussis), a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta), a kanyaró (morbilli), a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz (parotitis epidemica), a bárányhimlő, a b típusú Haemophilus influenzae (Hib), a pneumococcus és a Hepatitis B ellen kötelező a védőoltás, illetve kötelezően felajánlandó a HPV elleni védőoltás. Az NNGYK szerint a járványügyi biztonság fenntartása közös cél és össztársadalmi érdek, ennek fontos feltétele, hogy megőrizzük a védőoltásokba vetett bizalmat.