Joggal merül fel a kérdés, hogy mikor zajonghat a szomszéd kedve szerint és mikor kell a többi környékbeli lakó nyugalmát figyelembe véve tartózkodni az ilyen jellegű tevékenységtől - hangsúlyozta Sáfrány Írisz Zsófia.

Az erre vonatkozó konkrét rendelkezéseket mindenkinek a lakóhelye szerint illetékes önkormányzatnál kell keresnie. A zajvédelem ugyanis helyi szabályozás alá esik, így az egyes önkormányzatok egyedileg tudják eldönteni, mikor lehet hangosan kertészkedni, illetve egyéb nagy zajjal járó munkát végezni.

Az egyes önkormányzati rendeletek ennél fogva eltérően szabályozzák zajvédelmet, viszont az önkormányzat honlapján mindenki számára elérhetően közzéteszik a vonatkozó jogszabályokat.

Szükségtelen zavarás

Polgári törvénykönyv szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

A rendelkezés széles mérlegelést tesz lehetővé a bíróságnak, hogy megállapíthassa, hogy mi minősül szükségtelen zavarásnak. Jogellenes szomszédjogi sérelmet nem minden tevékenység, vagy zavarás okoz, kizárólag az, amely a szokásosnál nagyobb mértékű

A tulajdonos nem foszthatja meg a szomszédos épületet a szükséges földtámasztól anélkül, hogy más megfelelő rögzítésről ne gondoskodnék.

A szomszéd a földjére áthajoló ágakról lehullott gyümölcsöket megtarthatja, ha azokat a fa tulajdonosa fel nem szedi; a szomszéd az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására nem jogosult, kivéve, ha azok a föld rendes használatában gátolják, és a fa tulajdonosa azokat felhívás ellenére sem távolítja el.

Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.

A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, amennyiben ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Ha a földeket kerítés (sövény) vagy mezsgye választja el egymástól, ennek használatára a szomszédok közösen jogosultak. A fenntartással járó költségek a szomszédokat olyan arányban terhelik, amilyen arányban őket a jogszabály a kerítés létesítésére kötelezi, ennek hiányában a határolt földhosszúság arányában.

A zajhatás kérdése

Hogy mi minősül nagyobb, s mások számára zavaró zajhatásnak, mindig az adott tevékenység szerint, és az adott napszaknak megfelelően kell értékelni.

Például nyilvánvalóan zavaró a lakásban, vagy a szomszédos ingatlanon folytatott ipari tevékenység, amelytől az ezt végző személyt el lehet tiltani, meghatározott feltételek mellett.

Hétvége és ünnepnap

Sáfrány Írisz Zsófia szerint sokak által ismert, hogy általánosságban tilos a hangos tevékenységek végzése este 10 és reggel 6 óra között. Viszonylag ritka, hogy felmerüljön ezen általános csendrendeleti szabály áthágása.

A kérdés sokkal inkább az, hogy milyen szabályozás vonatkozik a napközben (főleg hétvégén, ünnep, vagy pihenőnapokon) végzett munkákra.

Zuglótól Balatonkeneséig

Például egy zuglói rendelet úgy szabályozza a zöldfelületek építésével, fenntartásával kapcsolatos zajos tevékenység végzését, hogy azokat hétköznap legfeljebb 8 óra és 19 óra közötti időtartamban, szombaton és jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon legfeljebb 9 óra és 18 óra közötti időtartamban lehet végezni.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy egy budapesti kerület szabályozása nagy eltéréseket mutathat például egy üdülőövezettel szemben. Balatonkenesének például kifejezetten van üdülőtelep része, valamint a többség inkább nyaralás alkalmával látogatja a települést, így a zajvédelme is szigorúbb, mint a budapesti XIV. kerületnek.

Balatonkenesén zajjal járó tevékenységet, különösen építőipari, szerelési, kertépítési továbbá a lakosság háztartási igényeit kielégítő, zajkeltő munkát, munkanapokon 8.00 óra és 18.00 óra, szabadnapokon 9.00 óra és 15.00 óra között lehet végezni, munkaszüneti napokon pedig egyáltalán nem lehet végezni – hangsúlyozta végezetül az Economxnak a szakértő.

Már a hőszivattyú is őrületbe kergethet

Még a hőszivattyúk működése is sok esetben komoly zajjal jár, ami megkeserítheti a szomszédban lakók életét. Az Economx korábban foglalkozott vele, hogy több Facebook-csoportban is arról panaszkodnak az emberek, hogy a zaj ellehetetleníti az éjszakai pihenésüket.

Egyikük például arról ír, hogy alsó szomszédként kénytelen hallgatni a 12 kW teljesítményű kültéri egység hangos zúgását, a szomszédja pedig azt közölte vele, hogy őt nem érdekli ez a probléma, ezért már egy zajelnyelő fal építését tervezi.

Egy másik posztoló arról panaszkodik, hogy a hálószobájuk ablakára irányítva telepítette a szomszédja a hőszivattyú kültéri egységét, amely miatt bent a lakásban és a kertben is elviselhetetlen a hangzavar.

Egy harmadik posztban pedig arról van szó, hogy körülbelül 15 méterre telepítette tőlük a szomszéd a kültéri egységeket, amely valószínűleg nem felel meg a használati és telepítési útmutatónak.

A probléma már annyira kiterjedt, hogy külön csoport is foglalkozik vele a Facebookon Hangos hőszivattyú a szomszédban néven.