Jelentősen drágultak a lőszerek, valamint bizonyos típusokból a megszokottnál jóval kevesebb mennyiséget dobtak a piacra idén. Az áremelkedésben nem csak az ukrajnai háború, de a lőszergyártáshoz használt alapanyagok drágulása is szerepet játszik.

A Kapos-Balaton Taktikai Sportegyesület lövészei 50-100 lőszert használnak el egy edzés alatt, amikor csak egy bizonyos mozdulatsort sajátítanak el. Versenyek előtt akár 200 lőszerre is szükségük lehet, azonban a töltények drágulása miatt vannak olyan sportolók, akik már nem tudják finanszírozni az edzéseket – írja a SONLINE Somogy Vármegyei Hírportál.

Szalai László, az egyesület elnöke elmondta, hogy most kétszer annyit kell fizetni a lőszerekért, mint 2021-ben: 

A pénztárca határozza meg, hogy a lövészek mennyit gyakorolnak. Sajnos a drágább lőszer miatt van már olyan tanítványunk, aki nem jár edzésre. Ilyen árak mellett sajnos az utánpótlást is nehéz bővíteni. Ez egy olyan sportág, ami önköltséges. Nagyon kevesen vannak azok, akiknek szinte nem kerül semmibe.

Szalai László elmondása szerint a lövészek egy része ugyan egyáltalán nem használ új gyári lőszert, hanem újratöltéssel oldja meg az edzéseket, de csak az engedéllyel rendelkező sportolók élhetnek ezzel a lehetőséggel. Habár a módszer valamivel költséghatékonyabbnak bizonyul, a lövészethez használt egyéb termékek, mint például a lőpor és a csappantyú ára is jelentősen megemelkedett.

Típustól függően a lőszerek ára eltérő: egy 9 milliméteres 140-160, egy .40 S&W típusúé csaknem 200 forintba kerül, és a KBTSE elnöke kiemelte, hogy a görögországi kézifegyveres Európa-bajnokságra készülve havonta több mint 500 lőszert is elhasznál.

Nemcsak a sportlövőket érinti a lőszerár-emelkedés: a vadászok is szembesültek a drágulással és a készlethiánnyal. Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke elmondta, hogy ugyan a 20 százalékkal megdrágult sörétes lőszert még lehet kapni, de a golyós töltények beszerzésénél már számíthatunk fennakadásokra.

A sörétes lőszerek ára jelenleg 180-200 forint körül mozog, a vadásztársaság elnöke ebből ezret, a darabáron 1000-1200 forintos normál kaliberű golyós lőszerből 150 darabot használ el évente.

Meiszterics János hangsúlyozta, hogy a speciális, jóval drágább lövedékeket viszont már alig lehet beszerezni. Véleménye szerinte azért van hiány, mert a gyárak az alapanyagokból inkább hadi kaliberű lőszereket gyártanak, a töltényeket pedig Ukrajnába szállítják.