Lemondott Balog Zoltán a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójárólírják a reformatus.hu-n. A korábbi minisztert a zsinat alelnöke, Pásztor Dániel követi. Püspökként azonban marad az egyháznál.

Bár kedden Balog Zoltán elismerte, hogy támogatta K. Endre kegyelmi javaslatát, az általa összehívott esperes-gondnoki értekezlet szimpátiaszavazására (ahol a jelenlévők 86 százaléka bizalmat szavazott neki) hivatkozva nem távozott sem a püspöki, sem a zsinati elnöki megbízatásából.

Balog bejelentése hatalmas botrányt okozott: a református egyházon belül az őt kritizálók egyrészt attól tartottak, hogy ez milyen üzenet lesz majd a bicskei gyermekáldozatok felé. Másrészt azt emelték ki: hogyha Novák Katalin köztársasági elnök le tudta vonni a kegyelmi javaslat támogatásával kapcsolatos konklúziót, akkor Balognak is illő volna ezt megtennie.

A miniszter is Baloghoz igazítja a jogtanácsosi megbízatását?

A pénteki Kormányinfón Gulyás Gergely a Balog-ügyről szólva annyit mondott:

Amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is

A minisztertől azt is megkérdezték, hogy továbbra is töretlen-e a bizalma Balog Zoltánban. Gulyás Gergely szerint ha az a kérdés, hogy nagyra becsüli-e, akkor a válasza, hogy igen, és kiváló püspöknek tartja. Másrészt a Református Egyházra tartozik, hogy Balog Zoltán lemond-e tisztségéről.