A karácsonyi ünnepek és a szilveszter jelenti az egyik legkockázatosabb időszakot lakásbiztosítási szempontból a nyári viharszezonhoz hasonlóan, ezért indokolt a fokozott óvatosság – figyelmeztet közleményében a Netrisk.

Az advent és karácsony idején kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a tűzoltók, mint az év más időszakában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatója szerint. Az ünnepek alatt éppen ezért érdemes még a szokásosnál jobban is odafigyeli a gyertyákra, a mécsesekre, a csillagszórókra, a fényfüzérekre, valamint a kályhákra és az egyéb fűtőberendezésekre.

Nem éppen a szeretet lángjai

A karácsonyfák és az adventi koszorúk mellett érdemes a többi helyiségre is figyelni, ugyanis a tűzesetek gyakran a konyhákban alakulnak ki. A meggyulladt olajat például nem szabad vízzel oltani, mert a lángra lobbant zsiradék robbanásszerűen kivetődik az edényből és súlyos égési sérüléseket okozhat. A tűzhelyet le kell kapcsolni, a lángoló edényt pedig egy fedővel kell letakarni, így a tűz nem jut oxigénhez és kialszik.

A tűzhely közelébe ne tegyünk gyúlékony tárgyakat, mert azok is könnyen lángra kaphatnak. A katasztrófavédők szerint nem kell nagy tűz a tragédiához, akár egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel is füstmérgezést okozhat.

A karácsonytól függetlenül érdemes füstjelzővel, illetve a gázfűtés esetén hitelesített, megbízható szén-monoxid-érzékelővel felszerelni az adott ingatlant. Ha mégis baj történne, akkor kulcsfontosságú a kárenyhítés, valamint a káresemény gyors és pontos dokumentálása, ez megkönnyíti a kártérítési ügyintézést

– mondta el Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

Új időszámítás jön a lakásbiztosításoknál

Besnyő Márton beszélt arról is, hogy jövőre érdemes lesz mindenkinek elővennie a lakásbiztosítását.

Sok szerződésnél ugyanis az inflációnak megfelelően emelkedik az éves díj, márpedig ez várhatóan magasabb lesz a tavalyi, 14,5 százaléknál, a pontos eredmény azonban csak január elején derül ki

– fogalmazott a szakember, aki hozzátette: könnyen lehet, hogy 2024-es a kínálatban lesz olyan lakásbiztosítás, amely kedvezőbb ár-érték arányt jelent a jelenleginél.

Ráadásul jövőre a lakásbiztosításokat nemcsak egyszer, az évfordulókor, hanem a márciusban is másikra lehet cserélni.

Szeretne visszakapni 150 ezer forintot vagy még többet? Ha siet, még sikerülhet

Közel 300 ezer forintot lehet visszakapni a 2023-ban befizetett személyi jövedelemadó után. Ha szeretné maximalizálni az adó-visszatérítését, akkor még az idén le kell kötni a pénzét. Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat. Bővebben --->