A lejárt vezetői engedélyt haladéktalanul le kell adni az okmányirodában, aki ezt elmulasztja, 10 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő büntetést is kaphat.

A leadásról könnyen megfeledkezhetünk, hiszen az új jogosítvány kiváltáshoz már nem feltétlenül kell elmenni az okmányirodába: elég, ha a háziorvos feltölti az alkalmassági igazolást a rendszerbe. Ezt követően pár napon belül postán küldik ki az új jogsit.

Az atv híradója szerint a lejárt plasztikkártya leadásának elsősorban adatvédelmi okai lehetnek, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról szóló 2011-es kormányrendelet ugyanis nem indokolja meg azt, hogy miért van erre szükség. A lejárt bankkártyáknál például elég nyilatkozni annak megsemmisítéséről.

Nyilvánvalóan a lejárt okmányok esetén megszűnik a jogszerű adatkezelési cél, a fennmaradásuk és az, hogy potenciálisan közforgalomban vannak, innentől csupán egy adatkezelési rizikót jelent. Tehát feltehetően a jogalkotó azért írja elő azt, hogy amikor csak lehet, ezeket célszerű leadni

– magyarázta Sill Abigél ügyvéd, aki egyben felhívta a figyelmet arra, hogy január elsejétől módosult az előírás.