Az autósok indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat honlapján, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján – írja közleményében a katasztrófavédelem.

Mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot, továbbá használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t

– teszik hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére csütörtökre.

Veszélyjelzésükben azt írták, csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon előfordulhat gyenge ónos eső is, majd napközben az ország nagy részén eső lesz a jellemző.

Ónos eső: beveti csodafegyverét az autósok ellen az időjárás

Az ország nagy részére ónos eső csap le, ezért a Magyar Közút figyelmeztetést adott ki. Bővebben >>>

Pénteken folytatódik a csapadékos idő, több helyen kiadós csapadékmennyiség zúdulhat le. Az ország nagy részén eső várható, de északon kezdetben ónos eső eshet. Délután délen megszűnhet a csapadék, átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Délen, délkeleten a délnyugati szél a reggeli, délelőtti órákban élénk lehet. Itt jelentősen megenyhül az idő, 8 és 16 fok közé melegedhet a levegő, máshol mindössze 2-7 fok várható – írja az Időkép.

Szombaton a jelenlegi számítások szerint északnyugat felől ismét többfelé várható csapadék: északon és nyugaton hó, havas eső, máshol kezdetben eső, délutántól havas eső, hó, de ekkor nyugat felől már szűnni kezdhet a csapadékhullás. Északkeleten néhol ónos eső sem kizárt. Az északnyugati szél egyre többfelé felerősödik, a Dunántúlon és a főváros térségében estére viharossá fokozódhat. A maximumok keleten, délkeleten még 8 és 17, máshol 1 és +7 fok között alakulhatnak.

Vasárnap eleinte még északkeleten lehet havazás, hószállingózás, másutt egész nap gyönyörű napos, száraz időre készülhetünk. Többfelé élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél. Hajnalra -10, 0 fokig süllyed a hőmérséklet, napközben -1, +3 fok között alakulnak a legmagasabb értékek.