Kezdődhet a HÉV-felújítás, vége a titkolózásnak, a várossal is egyeztetnek – olvasható a Szentendre.hu oldalon, a város hivatalos honlapján.

A szentendreieket közvetlenül érintő tervekről egyelőre annyit tudni, hogy az állomás épületének átépítésére az első lépcsőben nem kerül sor, de a vágányok, biztosítóberendezések és a peronok felújítása jövő nyárig megkezdődhet, illetve tervben van egy parkolóház építése is Szentendrén – ezt pedig már a település polgármestere, Fülöp Zsolt tette közzé a közösségi oldalán.

A polgármester az Építési és Közlekedési Minisztériumban tárgyalt a H5 HÉV-vonal, illetve a szentendrei végállomás felújításáról. A megbeszélésen kiderült, hogy 

A KORMÁNYNAK SZÁNDÉKÁBAN ÁLL AZ UNIÓ HELYREÁLLÍTÁSI ÉS ELLENÁLLÓ-KÉPESSÉGI TERVÉBEN (RRF) MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ HITELKERET LEHÍVÁSA, ÉS ANNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL A HÉV-VONALAK KORSZERŰSÍTÉSÉNEK ELINDÍTÁSA. 

A minisztériumban ismertetett elképzelések szerint 2024 márciusáig kiírják a közbeszerzési felhívást, és gyorsított eljárásban nyárig el is indítják a beruházást. Korlátot jelent, hogy csak azokba a fejlesztésekbe érdemes belevágni, amelyeket 2026. június 30-ig be lehet fejezni, mert ez a beruházások befejezésének végső határideje. Vagyis addig olyan állapotba kell hozni a beruházásokat, hogy az utasok azokat használni tudják. 

Ez a menetrend csak akkor változik, ha sikerül elérni, hogy az unió újabb két évvel hosszabbítsa meg a határidőt

– mondta el Fülöp Zsolt.

Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen hosszúak lesznek az új peronok, mert azok hossza a szerelvényektől függnek, azokat pedig a MÁV fogja beszerezni. 

A szentendrei vonal esetén korlátot jelenthet, hogy a felszín alatti Batthyány téri állomáson legfeljebb 110 méter hosszúságú szerelvények férnek el, amire figyelni kell majd azok beszerzésénél.

A SZENTENDREI ÁLLOMÁS ÉPÜLETÉNEK TERVEZETT FELÚJÍTÁSÁRA EGYELŐRE NEM KERÜL SOR, VISZONT KIKINA ARTÚR HELYETTES ÁLLAMTITKÁR TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT SZENTENDRÉN EGY PARKOLÓHÁZ ÉPÍTÉSÉT ÉS A BUSZPÁLYAUDVAR FELÚJÍTÁSÁT IS TERVBE VETTÉK. 

A város polgármestere elmondta, hogy a megbeszélésen elhangzott, a MÁV összes vonala közül a szentendrei HÉV szállítja a legtöbb utast: évente 15 millióan veszik igénybe a szolgáltatást.