Az egész Európát érintő sebességellenőrzési kampányhoz kapcsolódva a magyar rendőrség is Speedmarathont tart 2024. április 19-én 6 és április 20-án 6 óra között, amelynek során valamennyi sebességmérő eszközt bevetve próbálja visszaszorítani a gyorshajtást.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az akció napján az ellenőrzött járművezetők 95 százaléka az előírásoknak megfelelően választotta meg a sebességét - olvasható a police.hu-n.

Ahogy korábban, úgy idén is kikérik a lakosság véleményét, a sebességellenőrzési pontokra tett ötleteket 2024. április 8-án 12 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címeken várják.

A lakosság jelzései alapján, illetve a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a vármegyei rendőr-főkapitányságok jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat.

Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

A gyorshajtás az egyik leggyakoribb tényezője a halálos baleseteknek.

A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele - közölte a rendőrség.