Németországba tartott három utasával egy kockázatosnak ítélt litván furgon, amit Nagylaknál ellenőriztek a pénzügyőrök. Az egyenruhások a raktér átvizsgálásakor három olyan leragasztott kartondobozra figyeltek fel, amiket sem az utasok, sem a sofőr nem vallott magáénak. A gépkocsi vezetője mindössze annyit árult el, hogy a ládákat Romániában vette fel, de azt nem tudta, hogy mi van bennük.

A pénzügyőröknek gyorsan világossá vált, miért nem vállalta senki a csomagokat. Összesen 26.620 olyan pirula volt a kartonokban, amelyekhez sem okmány, sem bizonylat nem tartozott. A készítményeket szakértő is megvizsgálta, aki megállapította, hogy a gyógyszerekhez engedély szükséges.

A termékek nem szerepelnek a gyógyszerügyi hatóság adatbázisában, és a szállítás körülményei sem felelnek meg az előírt szabályoknak, mennyisége pedig egyértelműen átlépi a személyes használat volumenét.

A szükséges okmányok hiánya miatt gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a készítmények hamisak, ezért a további eljárás lefolytatása érdekében az egyenruhások értesítették a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársait.

A gyógyászati készítmények beszerzésével, behozatalával, megrendelőhöz való eljuttatásával kapcsolatos valamennyi tevékenység kizárólag csak gyógyszer-nagykereskedelmi engedély birtokában végezhető. Az elmúlt években számtalan hamisítvány jelent meg a piacon, amelyeknek káros mellékhatásai lehetnek a fogyasztókra nézve.