Megjelent a Magyar Közlönyben és már hatályba is lépett az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló rendelet módosítása.

Attól függően, hogy az adott hónap hány napból áll, előre kalkulálni lehet, hogy mennyi kedvezményes, rezsivédett árú gáz jár az átalányban fizető ügyfélnek. (A változtatás a kedvezményes éves gázmennyiséget nem érinti, az marad 1729 köbméter, illetve fogyasztási helytől és gázminőségtől függően ennél több.)

Amennyiben az ügyfél e havi volumen fölé lóg, előre tudni fogja, hogy a következő havi gázszámlákban be fog lépni a 7,5-szeres, „versenypiaci költségeket tükröző” gázár. Az éves leolvasás után pedig vagy visszakap pénzt az MVM-től, vagy be kell még fizetnie, attól függően, hogy mennyi volt a tényleges gázfogyasztása - írja a hvg.hu.

A változtatással a tervek szerint ki lehet küszöbölni azt a számlázási nehézséget, hogy a kedvezményes éves gázmennyiség augusztus 1-jétől a következő év július 31-éig jár: az úgynevezett rezsiévre járó, rezsivédett áron fizetett gázmennyiséget az év minden napjára egyenlő arányban osztják el a számlákon, így a részszámlák kiszámíthatóbbá válnak.

A rendelet szövege szerint a lakossági fogyasztó a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.

A szolgáltató a kedvezményes mennyiség 1/365-öd, szökőévben 1/366-od részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron.

Azonos földgázmennyiségről kiállított részszámlák esetében a kedvezményes mennyiséget naparányosan kell érvényesíteni úgy, hogy az adott számlázási időszakra maximálisan érvényesíthető kedvezményes mennyiséget arányosítva kell meghatározni, függetlenül az elszámoló számlában már elszámolt kedvezményes mennyiségtől - derül ki a rendelet szövegéből.

Ahogy arról az Economx.hu beszámolt: Bozóky Anita, a Magyar Villamos Művek (MVM) kommunikációs igazgatója szerdán azt mondta, hogy már a tavaszi elszámoló számlák esetében is így járnak el, az ügyfeleknek csak azért a gázmennyiségért kell fizetniük, amit valóban el is használnak. Elmondása szerint ezzel a lépéssel a jövőben csaknem százezer háztartás kerülheti el a kiugróan magas részszámlákat.