Rég volt már, amikor a fagyizás olcsó programnak számított: manapság már akár több ezer forintot is otthagyhatunk pár gombócért. A Kisalföldnek ezt azzal magyarázták a cukrászok, hogy megdrágultak az alapanyagok, az energiaárak az égbe szöktek, és a dolgozók bérén is folyamatosan emelni kell.

A Dunanántúlon éppen ezért várhatóan 600-650 forintba fog idén kerülni egy gombóc fagyi.

Az évek óta töretlen, meredek áremelkedés már a fogyasztási szokásokon is meglátszik. Bint Dóra, a győri Bécsi kávéház tulajdonosa a lapnak elmondta: bár a törzsvendégeik megmaradtak, már nem járnak naponta, inkább csak hetente egyszer-kétszer, és akkor is csak egy-két gombóc fagyit vásárolnak, nem hármat – írja a Femina

A sütemények ára bezzeg nem változik

A megkérdezett cukrászok a sütemények árán nem terveznek drasztikusan emelni, pedig az alapanyagok árai továbbra is meredeken nőnek. Ez nem jelenti azt, hogy a süti olcsó lenne, hiszen ma már nem ritka, hogy 1000-1200 forintot elkérnek egy szeletért, de ennél feljebb nem terveznek menni.

A korábban olcsó, filléres fagylalt ára az utóbbi években soha nem látott ütemben emelkedett. 2022-ben egy gombóc ára 400-450 forint között mozgott, ez 2023-ban 440-520 forint közé nőtt. Az alapanyagok drágulása egész Európában érezteti a hatását, így mindenhol hasonló drágulásra lehet számítani.