Megkapta a Debrecen északnyugati gazdasági övezetében, a BMW-gyár mellett akkumulátorgyárat építő kínai Eve Power az engedélyt a beruházást előkészítő tereprendezés és mélyalapozás első ütemének építési munkáira – tudta meg a Debreciner, ugyanis betekintést kaptak a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal erről szóló határozatába.

Az október 27-én kelt dokumentum szerint az építési engedély a Debrecen határában található 281 408 négyzetméteres terület tereprendezésére, valamint egy CNT-üzem (a rövidítés az úgynevezett „szén nanocső” technológiát takarja), egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár mélyalapozási munkáira vonatkozik.

64 ezer köbméter humuszt termelnek ki

Az engedélyben rögzítik, hogy a kivitelezést a természeti értékek védelme mellett kell végezni, a lehető legkisebb mértékű környezetterhelés mellett. A határozat kitér arra is, a mélyalapozást és a tereprendezést úgy kell elvégezni, hogy az ezekre tervezett építmények használata folyamán az esetleges épület(szerkezeti) mozgások és -süllyedések során az ott használt, tárolt és szállított szennyező anyagok padlószerkezeti sérülések következtében ne kerülhessenek a földtani közegbe. 

A tervek szerint 299 ezer köbméter anyagot fognak kitermelni a földfelszín alól, ebből közel 64 ezer köbméter a humusz.

A beruházót kötelezik a humuszos termőréteg talajvédelmi terveknek megfelelő mentésére, deponálására és hasznosítására. Rögzítik, hogy a helyben fel nem használt humuszos termőréteg után talajvédelmi járulékot kell fizetni, ennek összegét a talajvédelmi hatóság fogja megállapítani.

A másik akkumulátorgyár közmeghallgatásai botrányos jeleneteket hoztak

A debreceni akkumulátorgyár-beruházások kapcsán eddig elsősorban a CATL üzeméről szóló hírekkel találkozhatott az országos közvélemény. A legnagyobb visszhangot az akkumulátorgyár botrányos közmeghallgatásai váltották ki.

A drónnal készült képen a Debrecen melletti Déli Ipari Parkban 2023. február 23-án talaj-előkészítési munkálatok zajlanak a leendő CATL akkumulátorgyár területén
A drónnal készült képen a Debrecen melletti Déli Ipari Parkban 2023. február 23-án talaj-előkészítési munkálatok zajlanak a leendő CATL akkumulátorgyár területén
Kép: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Január 9-én a katasztrófavédelmi közmeghallgatáson Szilágyi Balázs, a CATL magyarországi képviselője a hangzavar miatt nem tudta megtartani a céget bemutató prezentációját, január 20-án pedig a kormányhivatal által szervezett környezetvédelmi közmeghallgatáson több százan követelték Papp László polgármester lemondását és hazaárulónak nevezték Rácz Róbert hajdú-bihari főispánt, valamint Hajduné Kovács Mária Mónikát, a kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetőjét. 

Ilyen esetek megtörténte az Eve Power-beruházás kapcsán már csak azért is tűnik valószínűtlennek, mert a kormány egy április 27-én kiadott rendeletben lehetővé tette, hogy a közmeghallgatásokat az érintettek személyes jelenléte nélkül rendezzék meg. Szekeres Antal, Debrecen jegyzője júniusban arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy amennyiben megindítják az Eve Power-beruházáshoz kapcsolódó eljárásokat, a hatályos jogszabályok rendelkezései szerint fognak eljárni – ahogy eddig is tették.