Az új sugárhajtású katonai repülőgép, amely az An–26-osokat váltja majd, négy órát töltött első alkalommal a levegőben csütörtökön, miután felszállt az Embraer Defence and Space Gaviao Peixotóban lévő gyári repülőteréről.

A berepülési programot követően várhatóan ez év második felében veheti majd át a magyar légierő az első új stratégiai szállítógépet, amelyet egy második példány követ majd 2025-ben.

A második magyar KC–390-es végszerelése is elkezdődött már a brazil Embraer repülőgépgyár gyártósorán – írja az aeromagazin.hu.

Szakportál kiemelte, hogy már Brazíliában tanulnak a Magyar Honvédség műszaki katonái, akik a KC–390-es katonai szállítógépét üzemeltetik majd a kecskeméti légi bázison.

Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes repülőgép magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, precíziós, légi teherdobásokra, valamit intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is.

A KC–390 Millenium a brazil Embraer repülőgépgyár kéthajtóműves, hátsó rámpás kialakítású katonai szállító repülőgépe. A repülőgép 2015 februárjában repült először, sorozatgyártása 2016-tól folyik. Ez a legnagyobb felszálló tömegű típus, amelyet a gyártó ez idáig tervezett.