A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) április 30-án hirdette ki új rendelkezését, amely alapján több mikromobilitású eszközre (például egyes elektromos rollerekre) is kiterjed már a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb).

A rendelkezés június 16-tól lép hatályba – írja az MTI.

Arról, hogy melyik járművekre szükséges a biztosítást megkötni, a gépek nettó tömege, valamint a tervezési sebesség dönt. Érdemes ellenőrizni az említett kritériumokat, mivel minden esetben az üzembentartó felelőssége bejelenteni a járművet.

A gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e kgfb-t kötni az adott járműre. Ennek kapcsán egy grafikát is közzétettek, melyből kiderül, hogy milyen esetekben kell vagy nem kell fizetni.

Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a  biztosítók június 8-ig kaptak időt, hogy összeállítsák a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifáikat. A tervezett összegekről még egyik biztosító sem adott ki konkrét információt, így ezeket még találgatni is kár.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló  törvény szerint a rendszám nélküli (azaz nyilvántartásba nem vett) járművek esetében a mindenkori használó minősül az üzemben tartónak, így az ő felelőssége meggyőződni róla, hogy a gépnek kell-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. 

Már csak egy hét maradt az autók kötelezőjének befizetésére

A szökőév miatt idén nem március 1., hanem február 29. éjfél a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) rendezésének határideje.
Bővebben--->