A D1-es egynapos matrica ára személygépkocsira 5.150 forint lesz.

Az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57.260 forint) a rendelet szerint legfeljebb 9 százaléka (5.153 forint) lehet. Ez alapján a D2-es díjkategóriába tartozó járművek számára az egynapos matrica ára akár 7.315 forintba is kerülhet.   

A jelenlegi szabályozás logikája alapján az egynapos-matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes - közölte az autopalyamatrica.hu.

Az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár majd le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot.

Az újfajta matricát akkor érdemes megvásárolni, 

  • ha tévedésből hajtottunk fel az autópályára, ugyanis 60 percen belüli vásárlás esetén a bírság elkerülhető,
  • ha csak átutazóban haladunk át Magyarországon,
  • ha valóban csak egy nap utazunk az autópályán, és 24 óra elég a matrica használatra. 

A magyarországi autópályák és gyorsforgalmi utak jellemzően fizetős útszakasznak minősülnek. Az úthasználati jogosultságot elektronikus autópálya-matricával lehet kiváltani a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt.

A szakportál nem reprezentatív felméréséből - amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt - kiderült, hogy az autópálya-használók 98 százalékának lenne igénye az egynapos matricára. A válaszadók többsége szerint azonban egy ilyen matrica csak akkor érné meg, ha az ára 500-1500 forint lenne.