A jelenlegi jogi környezet szerint, a pártfogó ügyvéd, az ügygondnok és a kirendelt védő részére megállapítható díjról szóló rendelet szerint a kirendelt ügyvédi díj mértéke potom hatezer forint óránként és erre jön még ezer forint felkészülési díj. Ha utána gondolunk, hogy ez mennyivel alacsonyabb a szabadpiac árainál, amikor például mi bízunk meg egy ügyvédet, döbbenetes a különbség.

A Napi.hu megkeresésére Bátki Pál büntetőjogász elmondta: a főszabály szerint valóban mindenkinek jár egy védőügyvéd, ám ez így nem teljesen igaz. Annyi pontosítás szükséges, hogy a büntetőeljárás során, akár rendőrség előtt folyik még a nyomozás, akár már bírósági szakban van, bizonyos körülmények esetén jár csak ügyvéd.

Ilyen eset,

  • ha súlyos, akár 5 év szabadságvesztés is kiszabható az ügyben,
  • ha kiskorú a terhelt,
  • ha kóros elmeállapotú,
  • ha nem beszél magyarul,
  • ha fogva van tartva, 
  • más hasonló, kiszolgáltatott helyzetekben.

De sokan nem tudják, akkor is kérhetik ügyvéd kirendelését, ha ilyen feltételek nem állnak fenn, de mégis úgy érzik, szükségük van rá. Azt viszont tudni kell az ügyfeleknek, ha jogerősen elítélik őket, akkor a kirendelt védőnek az állam részéről megelőlegezett díját végül bűnügyi költségként rájuk fogják terhelni.

Miért nincs megfizetve a kirendelt védő?

Bátki Pál hangsúlyozta: ezzel kapcsolatban csak sejtései vannak. Húsz éves szakmai pályafutása alatt nem emlékszik olyan alkalomra, hogy az ügyvédi szakma kapott volna indokolt álláspontot a mindenkori igazságügyi kormányzattól, hogy ez miért is van így rendben.

Akadhat, aki úgy gondolja, egy ügyvéd úgy is tud elég pénzt keresni a megbízásos, azaz nem kirendelt ügyekben, ezért nem árt meg neki, ha szinte ingyen dolgozik egy kicsit a rászorulók érdekében. Vagy akadhat, aki úgy gondolja, amíg van pár olyan ügyvéd, aki hajlandó ezt csinálni, és nem iratkozik le a kirendelhető ügyvédek listájáról, addig minden rendben van?

Nem teljesen igazságos gondolatok ezek, hiszen nem az lenne a lényeg, hogy az ügyvédek jól keressenek a kirendelések során, hanem az, hogy motiváltak legyenek a minőségi munkában. Mert igenis fontos a rászorulók számára az alaptörvényben garantált, hatékony jogi védelem.

Egyedül a börtönbeli konzultációért, beszélőért jár díjazás, az alapdíj hetven százaléka, igaz, az  ügyfelek egy része van csak börtönben. A díjazás természetesen csak a bent töltött idő után jár, az utazás ideje nem számolható el. A szabadlábon lévőkkel történő kommunikációért, a fogvatartott családjával való kapcsolattartásért nem jár díjazás.

Értesítés hajnali egykor

Korábban, ha a nyomozóhatóság hajnali egykor szeretett volna kihallgatni és aztán őrizetbe venni valakit, elég volt faxon (akkor még így működött) egy kirendelő határozatot küldeni egy tetszőleges ügyvéd irodájába. Például a kihallgatás előtti percben, tehát hajnali egykor, és ezzel már rögtön volt is védője az illetőnek – papíron.

Ez 2012-ben megváltozott, mivel egy alkotmánybírósági határozat kimondta az alaptörvény ellenességet. Ugyanis legalább az elvi lehetőségének meg kell lennie annak, hogy az ügyvéd oda tudjon menni a kihallgatásra; persze, csak ha akar. A kihallgatás ugyanis akkor is törvényes, ha nincs jelen a védő, de értesítve lett róla.

Ez egy rendszerhiba

Egy tisztességes védői munka protokollja úgy néz ki, hogy először konzultálok az ügyféllel, nyugodt körülmények között, utána elolvasom a teljes ügyiratot, mindent, amit éppen az ügy állása szerint éppen megnézhetek – húzta alá a büntetőjogász.

Utána újra konzultálunk, ellátom információkkal az ügyfelet, és ha kell a családját is. Majd elkezdünk azon gondolkodni, hogy ha ezt vagy azt mondja, teszi, akkor azzal milyen előny elérhető el, vagy mi a kockázata. Tehát stratégiát alakítunk ki. Majd gyakorlati értelemben is felkészülünk a kihallgatásra, szembesítésekre, tárgyalásokra.

Ezzel szemben a kirendelt védő anyagilag csak abban motivált, hogy jelen legyen egy eljárási cselekményen, kihallgatáson vagy tárgyaláson. Ez pedig egy rendszerhiba. Természetesen a tényleges felkészülés, hogy a lehetőségekhez képest mindent tegyen meg az ügyfélért, a védő lelkiismeretére van bízva.

Az ügyvédi kamara és az igazságügyi tárca között nyilván sok egyeztetés zajlik, nem csupán a kirendelt védőkről. Ám ezekről egy olyan ügyvéd, aki nem vesz részt napi szinten a kamara munkájában, nem sokat tud – mondta végezetül Bátki Pál.

A Napi.hu információi szerint a kirendelt védők díjazásának tekintetében változások várhatóak.

A kirendelt védőre vonatkozó rendelkezéseket a büntetőeljárásról szóló 2017. évi CX. törvény (a továbbiakban: Be.), az egyes büntetőeljárási cselekményekre és a büntetőeljárásban részt vevő személyekre vonatkozó szabályokról szóló 12/2018. (VI. 12.) IM rendelet, továbbá a kirendelhető ügyvédek jegyzékéről, valamint a kirendelt ügyvédek kijelöléséről szóló 9/2018. (V.25.) MÜK szabályzat tartalmazza.