Korábban a Napi.hu beszámolt arról, hogy évente mintegy kétszázezer diák dolgozik Magyarországon, akad, aki csupán néhány nyári hétre, és akad, aki folyamatosan, egész évben dolgozik.

A nyár eddigi tapasztalatai alapján valamelyest csökkent a cégek megrendelése, ám hozzá kell tenni, még előttünk a július és az augusztus. Az okok összetettek, a háborús infláció mindenképpen megjelenik a vendéglátásban, ugyan „nem állt földbe a világ”, ám a cégeknek szemmel láthatón jobban meg kell gondolni költéseiket, például kisebb létszámmal dolgoznak a tavalyi évhez képest.

A diákok túlnyomó része, 140-150 ezren iskolaszövetkezeteken keresztül vállal munkát. Ez az egyetlen olyan foglalkoztatásai forma, amelyet csak diák vehet igénybe, mert más munkavállalóhoz hasonlóan létesíthet munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt, és harmadik formaként választhatja az egyszerűsített foglalkoztatást.

A népszerű munkák

A népszerű munkák tekintetében nincs lényeges változás, nagyon mennek a fesztiválos, strandos, szabadidőparkos, szállodás munkák, de az árufeltöltés és az eladói munka is népszerű. Ami nem menő, a nehéz fizikai, monoton gyári és a mezőgazdasági munka. Ez már valamit sejtet a jövőképről, a robotizáció szükségességéről, valamint arról is, hogy bizonyos munkákat külföldről érkezettek fognak elvégezni. Például a nyelvtudás hiánya miatt esetükben vonzóbb lehet egy gyári, egy mezőgazdasági munka.

Területi megoszlásban a Budapest és a Balaton viszi a prímet, utóbbinál különösen kecsegtető, ha szállást is ad a cég. Ugyanakkor nem lehet általánosítani, minden régióban, megyében vannak felkapott, jól fizető vállalkozások, intézmények.

Árak és adózás

A területi megoszlás szerint a Balatonnál és Budapesten, valamint Észak-Dunántúlon lehet jól keresni, itt az átlagos órabér 1800-2000 forint, bár magasabb javadalmazásra is van példa, ehhez többnyire speciális szaktudás, nyelvismeret szükségeltetik

A Dél-Dunántúlon és az Alföldön ez az összeg 1400-1500 forint, de itt is lehetnek kivételek, a Tisza-tó, Hajdúszoboszló. A kereset Északkelet-Magyarországon a legkisebb, és a jogszabály szerint 2023-ban az óránként fizetendő minimálbér bruttó 1334 forint. Ez a minimum, ami a munkavégzésért jár.

Az adózási szabályokban nincs változás a korábbi évekhez képest. A 25 éven aluliaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük havi 499 952 forintos bér alatt, tehát sok diák a bruttó bért kapja kézhez. Az szja-mentesség akkor is érvényes, ha a 25 év alatti fiatal nem szövetkezeten keresztül, hanem hagyományos munkaviszonyban dolgozik, szintén 499 952 forintos bérig.

Az adómentesség ellenére a munkához mégis szüksége van a diákoknak adóazonosító jelre. Ha nincs adókártyájuk, akkor az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson igényelhetnek, vagy a 21T34-es adatlapot kell kitölteniük és benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyet a hivatal honlapjáról tölthet le.

Az érvényes törvények szerint 25 év felett 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni.

Ami még a további életkori szabályokat illeti: aki betöltötte a 16. életévét és nappali tagozaton tanul vállalhat diákmunkát bármikor. Az sem akadály, ha más iskolaszövetkezetben már tag. Iskolai szünetekben 15. életévét betöltött diák is dolgozhat. Minden 18 év alatti diáknak írásos szülői engedélyt kell bemutatnia a munkavégzés megkezdése előtt. Fiatalkorú diákok nem végezhetnek éjszakai munkát, illetve készenléti vagy ügyeleti jellegű munkát és nem túlórázhatnak.

Nem lehet megspórolni a szerződést

Majzik Nándor kiemelte: nem lehet megspórolni, hogy a diákok bejöjjenek szerződést kötni. Jelentkezni lehet e-mailben, webes felületen, ám ez nem szerződés.

Az idei nyár tapasztalatai arról is árulkodnak, hogy a cégek számára nagyobb a merítés, jobban tudnak válogatni, és a kínálati piac erősödött. Ez egyébként nem baj, hiszen minden munkavállalónak meg kell tanulni, hogy nem lehet minden úgy, miként ő szeretné. Vagyis a jelenlegi helyzet hosszútávon a diákok hasznára válhat.

Hová fordulhatnak a diákok jogsérelem esetén?

A DiákÉSZ jogsegély szolgálatához is fordulhatnak a diákok ([email protected]), ez a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége hivatalos jogsegély kontaktja, minden esetben kereshetik a diákok, ha iskolaszövetkezeten keresztül érte őket bármilyen sérelem.