Szeptember közepén a fővárosi XI. kerületi Érem utcában a VakVarjú Buda étterem 2023 májusában indult és várhatóan 2024 januárjában lezáruló fejlesztésén időkapszulát helyeztek el. A kapszulába

  • a régi VakVarjú Buda törzsvendégeinek több mint 150 üzenete;
  • az étterem felújításával kapcsolatos gyermekrajzok és LEGO;
  • az Újbuda újság legfrissebb, és a felújításról korábban hírt adó száma;
  • a vendégektől kapott több mint 100 életkép,
  • valamint az elmúlt 15 év meghatározó pillanatairól készült fotók kerültek.

„Tizenöt év után megérett egy komoly átépítésre vendéglőnk, amely a VakVarjú étteremcsalád legelső egysége volt” – mondta a tulajdonos Semsei Rudolf. Az eseményen részt vett még László Imre újbudai polgármester, Görög András, a körzet önkormányzati képviselője, valamint Simon Károly, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is. 

Ennek megfelelően a modernizálás során hű marad az újbudai hangulathoz az étterem, miközben igen jelentős, közel 1 milliárd forintos beruházásról van szó. A projektet a mind restaurációkon, mind pedig modern stílusú épületeken is rendszeresen dolgozó Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) kivitelezi – írja a Magyar Építők.

Az eredeti épületet megőrizték

A jelenleg is álló, 1900-as évek elején épült 95 négyzetméteres épületet megőrzik és teljeskörű felújítást követően a régi-új VakVarjú Buda részeként működik majd. 

Fontos szempont volt a tervezés során az értékes platánok megőrzése. Az új épület Érem utcai oldala átkarolja a terjedelmes fákat: ennek megvalósításához speciális épületszerkezeti megoldásokat kell alkalmazni.

A projekt átadásakor az újbudai VakVarjúban a férőhelyek száma közel kétszer annyi lesz, mint korábban. A régi épület teljes területén étteremként működik majd, és összesen 245 négyzetméternyi vendéglátásra szánt teret alakítanak ki a bárral együtt. 70 négyzetméteres modern konyhát is átadnak és nyáron tágas terasz várja a vendégeket. Mindemellett ez lesz az első teljesen akadálymentesített VakVarjú, ahol a kerekesszékes vendégek is teljesen komfortosan közlekedhetnek.