Diplomáciai botrány tört ki Brazília és Magyarország között azt követően, hogy – amint a New York Times hétfőn megírta – a puccskísérletben bűnrészességgel gyanúsított Jair Bolsonaro bukott brazil elnök februárban két napig a magyar nagykövetség vendégszeretetét élvezte.

Brazília bekérette Halmai Miklóst, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott brazíliavárosi nagykövetét, meghallgatása mintegy 20 percen át tartott, közölte a helyi média. Brazília egyúttal visszahívta magyarországi nagykövetét.

A brazil szövetségi rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, ami a volt elnök előzetes letartóztatásához vezethet. Mint a CNN Brasil írta, azzal, hogy menedékjogot kért egy olyan országtól, amellyel jó kapcsolatokat ápol, igazolhatja a megelőző fogva tartás elrendelését.

Jair Bolsonaro két napot töltött Magyarország brazíliai nagykövetségén azután, hogy a helyi hatóságok bevonták az útlevelét. Jair Bolsonaro ki akarta játszani hazája bűnüldöző szerveit, hiszen a magyar nagykövetségen a brazil rendőrség nem tartóztathatta volna le. Miután az amerikai nagykövet kép és videófelvételekkel is bizonyította Jair Bolsonaro jelenlétét a nagykövetségen, a volt elnök is megerősítette a tényt, mondván, „meghívásra” tartózkodott ott – írja a Népszava.

Magyarországon akart megbújni 

Jair Bolsonaro nyilvánvalóan Magyarországra akart szökni a magyar hatóságok segítségével, hasonlóan Nikola Gruevszki egykori észak-macedóniai miniszterelnökhöz, akit 2018 októberében menekítettek Magyarországra miután hazájában egy korrupciós ügyben két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A volt brazil elnök szívélyes viszonyt ápol Orbán Viktorral. A brazil elnök a magyar barátjáéhoz hasonló illiberális politikát folytatott.

Miután Jair Bolsonaro az államfőválasztáson, nem tudott egykönnyen belenyugodni a vereségbe, 2023. január 8-án, egy héttel az utódja beiktatása után, zavargások törtek ki az országban, szélsőjobboldali aktivisták ezrei támadták és rongálták meg a legfelsőbb bíróság, a kongresszus és az elnöki kabinet, a Planalto-palota épületeit. Az ügyben nyomozás indult Bolsonaro szerepének tisztázására. 

Miután a brazil hatóságok idén februárban bevonták Bolsonaro útlevelét, Orbán sietve biztosította támogatásáról X-en. „Becsületes hazafi. Folytassa a harcot, elnök úr!” – írta a magyar kormányfő, megosztva egy fotót kettőjükről. Ez már önmagában súlyos diplomáciai inzultusként értékelhető volt a jelenlegi brazil vezetéssel szemben. És különösen kínos annak fényében, hogy nemrégiben két magas rangú brazil katonai vezető kijelentette a rendőrségnek: Jair Bolsonaro bemutatott nekik egy tervet, hogyan maradhasson hatalmon a 2022-es elvesztett választások után, de mindketten elutasították azt és figyelmeztették, letartóztatják, ha megpróbálja, derül ki a március közepén nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokból.

Jair Bolsonaro röviddel a magyar nagykövetségen tett februári vizitje után megjelent egy Rio de Janeiró-i rendezvényen, ahol beszédében azt mondta, „egy másik országban” is lehetne, de inkább Brazíliában marad.

A cikkünk megjelenése után Paczolay Máté külügyi szóvivő az alábbi reakciót adta lapunknak:

 

 

 

Álhír, hogy Brazília visszahívta magyarországi nagykövetét.