Olyan közlekedési káoszt eredményezett az ingyenes parkolás Balatonföldváron 2016 előtt, hogy valahogy rendezni kellett a helyzetet, és miután újra bevezették a fizetési kötelezettséget, a zöldterületeken és az úttest két oldalán megszűnt a parkolás – írja a SONLINE Somogy Vármegyei Hírportál.

Teljes mértékben hozta az elvárásokat. A Balatonföldváron élők és az üdülőtulajdonosok egy városkártya birtokában kedvezményesen parkolhatnak évi 10, illetve 20 ezer forint fejében. Az ideérkező vendégek automatán keresztül tudnak fizetni

- mondta Holovits Huba polgármester. 

Balatonföldváron három övezet van, ezek mindegyike a nyári időszakban fizetős. 

Éves szinten 40 millió forintos bevételt hoz Balatonföldvárnak a parkolás, ami a város 1 milliárd forintos működésének 4 százaléka. Tehát nem a befolyt összeg miatt működtetjük a rendszert, hanem a forgalmi rend és a közterületek rendezettsége miatt

– tette hozzá Holovits Huba, megjegyezve, hogy az elmúlt nyolc évben csak minimális szinten emelték a tarifákat. 

Terjeszkedik a fizetőparkolós szörny a Balaton déli partján

Most Balatonbogláron lépték meg a fizetős parkolás bevezetését. Azt mondják, ebből tartják fenn a strandokat.
Bővebben

Zamárdiban 2018-ban tették fizetőssé a parkolást, mert folyamatosan emelkedett, és azóta is növekszik a városba érkező turisták száma, ami olyan terhelést jelent az infrastruktúrának, amit valahogyan ellensúlyozni kellett. 

A rendszert az önkormányzat saját tulajdonú cége üzemelteti, és éves szinten 60–70 millió forintos bevételt jelent

– mondta a lap kérdésére Csákovics Gyula polgármester. 

Itt is kedvezményben részesülnek a helyiek és a nyaralók tulajdonosai: a Zamárdiban élőknek 3 ezer forint az éves bérlet, a nyaralótulajdonosoknak és a balatonendrédieknek pedig 5 ezer forint. 

A városvezető szerint azért volt szükség a parkolás fizetőssé tételére, mert előtte az ingyenes strandhasználat mellett nagyon sok kiadást jelentett a városnak a szemétszedés a Balaton leghosszabb szabadstrandján. A strand ingyenességét szerették volna megőrizni, ennek viszont a parkolási díj lett az ára. 

Balatonbogláron az idei évtől tették fizetőssé a parkolást. A parti övezetben óránként 400, a többi zónában 300 forintot kellett a parkolásért fizetni. Az első nyár tapasztalata az volt, hogy szabályozottabb a forgalom a városban, a bogláriaknak továbbra is ingyenes maradt a parkolás kártya kiváltásával. 

Augusztusig 72 millió forint bevételt jelentett a költségvetés számára a parkolás, amellyel a rendszer kiépítésének költségei megtérültek, és innentől már csak hasznot termel Balatonboglárnak. Ezt a bevételt a jövőben út- és járdafelújításra, valamint a szabadstrandok fenntartására tervezik fordítani. 

Fonyódon négy helyszínen van fizetős parkolás, amiből tavaly 27 millió forint folyt be tavaly az önkormányzat kasszájába. Hidvégi József polgármester elmondása szerint idén is hasonló összeget jelentett a parkolás a büdzsének, miközben nem emeltek árat.