Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF), azt kérve, hogy a Balaton vízszintjének csökkentését halasszák őszre, mert a vízeresztés nagyon ártana az idei nyári turisztikai szezonnak.

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke kedden a belügyminiszterhez fordult, kérve a balatoni vízeresztés azonnali leállíttatását és a Sió-zsilip zárva tartását addig, amíg nem egyeztetnek az érintett önkormányzatokkal.

Balatoni Szövetség: Ne engedjék le a Balaton vizét!

A nyári turisztikai szezon megvédése érdekében az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF), azt kérve, hogy a Balaton vízszintjének csökkentését halasszák őszre. Bővebben>>>

Minden nap egy kicsit többet tudnak

A hirbalaton.hu-hoz eljutott a Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levél, amelyben kérik a déliparti települések védelmét, és a Balaton vízének megtartását, ugyanis a vízeresztést nem tartják indokoltnak a nyári nap okozta vízpárolgás miatt.

A minisztert emlékeztetik arra, hogy június 13-án megkezdték a Balaton „óvatos vízeresztését” a déli- parti települések védelmére hivatkozva. Június 14-én másnap a BSZ számára kiderült, hogy az MTÜ rendelte meg a vízeresztést az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól.

Minden nap egy kicsit többet tudunk meg, így azt a tényt is, hogy a várakozó hajók Balatonra való juttatása, felúsztatása 15-17 centiméter vízszintcsökkenést okozna. Ez nagyon veszélyes abban az esetben, ha csapadékszegény nyarunk lenne, amit nem tudhatunk

– fogalmazott a levélben a BSZ elnöke, Lombár Gábor.

Leengedik a Balaton vizét, félő, hogy elönti a déli partot

A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, ezért egyes déli parti települések védelme érdekében hétfőn reggel 8 órakor megkezdődött a vízeresztés – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Bővebben>>>

Veszély az üdülési idényre

Hangsúlyozta, hogy érti, hogy fontos cégérdek lehet a Balatoni Hajózási Zrt. által vásárolt hajók Balatonra jutása, viszont azt a nyári szezon után is meg lehetne valósítani, ha a meteorológiai viszonyok ezt lehetővé teszik.

A vízszint a vízeresztést követően vélhetően kevesebb lesz mint tavaly. Hazardírozás a balatoni szezonnal, a tóval és veszélyt jelent az idei üdülési idényre és a Balatonra

– vélekedett Lombár Gábor, aki úgy tudja, hogy 

120 centiméter alatt vízeresztés nem lehetséges, viszont már 118 centiméterre apadt a Balaton vízszintje, miközben folyik az intenzív vízeresztés, ami az idei turisztikai évre veszélyes.

Pintér Sándor beavatkozását kérik

Ezek alapján kérik a belügyminisztertől a vízeresztés azonnali leállíttatását és mindaddig zárva tartását, amíg az önkormányzatokkal nem egyeztettek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ügyben június 15-én levelet küldött az OVF főigazgatójának, aki arra nem válaszolt.

Kérem hathatós intézkedését a vízeresztés leállíttatására, mivel az nem valós indokokon alapul és veszélyt jelent az üdülési idényre és a Balatonra. A déli parti települések is abban érdekeltek, hogy megfelelő nagymennyiségű vízkészlettel záruljon a balatoni fürdőszezon

– fogalmazott Lombár Gábor a Balatoni Szövetség Elnöksége és érintett települései nevében.