Jól haladnak az összesen 14 balatoni vízfolyáson, a Lesence-szűrőmezőn, valamint a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagy műtárgyainál végzett kotrási, műtárgyépítési és felújítási munkák, amelyeket most a közönségnek is bemutattak a Szabadics Zrt. munkatársai – írja a Magyar Építők.

A szeptember 20-án megrendezett projektbemutató rendezvényen a Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés LOT3-as projekt részeként végzett, Zala és Veszprém vármegyei Eger-víz patak kotrási munkálatainak előrehaladását mutatták be a szakemberek.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megbízásából a Szabadics Zrt. végzi el kivitelezőként.

Cél a Balaton védelme

A Balatont érő terhelések enyhítésére számos intézkedés történt az elmúlt három évtizedben. Több kisvízfolyásnál épültek olyan műszaki létesítmények (nádas szűrőmezők és uszadékfogók), amelyek sikerrel tartják vissza az érkező hordalékot és a szerves tápanyagokat a tó vizétől. A Szabadics Zrt. azon dolgozik most, hogy a kiépített védelmi rendszer hosszútávon is el tudja látni a feladatát.

Még mindig akadnak strandok, ahol problémás a vízminőség

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérése szerint. Folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma, az elmúlt évben mindössze három természetes fürdővíz esett a kifogásolt kategóriába.
Bővebben >>>

Jelenleg is folyamatban van a Balaton északi partján található Lesence-vízrendszer revitalizációja, ami a Balaton vízvédelmének egyik kulcseleme, de a vízminőség javítása elképzelhetetlen a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer megfelelő működése nélkül – ezért volt a jelenlegi projekt része két Kis-Balatoni zsilip építészeti, gépészeti és villamos felújítása is.

Emellett már hat vízfolyás – Lovasi-séd, Kéki-patak, Örvényesi-séd, Burnót-patak, Eger-víz és Cinege-patak – hordalék- és uszadékfogóinak műszaki átadás-átvétele is befejeződött, és a tápanyagterhelés és a vízminőség folyamatos nyomon követése érdekében vízhozam és vízminőség-mérő monitoring állomást is létesítettek.

A munka több mint 5 milliárd forint támogatásból valósul meg.