Oeconomus: a magyar gazdaság a régió élmezőnyében van a komplex mutatók alapján
Oeconomus: a magyar gazdaság a régió élmezőnyében van a komplex mutatók alapján

Oeconomus: a magyar gazdaság a régió élmezőnyében van a komplex mutatók alapján

A magyar gazdaság a régió élmezőnyében van a komplex mutatók alapján és a járvány előtti időszakban a társadalom rendkívül nagy szegmensének javult a vagyoni helyzete, ennek ellenére Világbank percepción alapuló mutatói ezt nem tükrözik.
Magyar Márton, 2024. február 13. Fotó: Economx / economx - Pásztor Szabolcs az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója

Új, összetett szempontok alapján értékelt gazdasági elemzési módszert mutatott be az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány 2024-ben. A kezdeményezés egyik fő katalizátora a szakmai párbeszéd volt, a célja pedig, hogy eddig nem összekapcsolt adatokat vizsgáljanak összefüggésében. A kutatás ráadásul társadalmi és politikai szempontokat is figyelembe vett, annak ellenére, hogy összességében gazdasági eredményekre és összefüggésekre keresték a válasz a szakértők – mondta el az economx podcastjában az alapítvány kutatási igazgatója.

Egyértelmű összefüggés van egy adott ország egészségügyi kiadásai és a születéskor várható élettartam között, mondta el Pásztor Szabolcs. A kutatás talán legmeglepőbb eredménye, hogy bár az uniós országok között hazánk a 17. helyen végzett a kutatásban, de globálisan – a vizsgált 160-nál is több gazdaság közül – a 34. helyen áll Magyarország. A módszertan minden esetben ugyanaz volt, az adatokat pedig a Világbanknak szolgáltatott országos statisztikai mutató szolgáltatták. Az alapítvány kutatási igazgatója szerint bár kritizálhatóak a megadott számok, ugyanakkor ennél jelenleg nincsen tárgyilagosabb adatsor.

Az elérhető információkat nem egyesével, hanem összesítve rangsorolták és a torzítás elkerülésének érdekében több olyan országot is kihagytak a kutatásból, ahol valamilyen speciális adottság miatt az adatok torz képet alkotnának.

A magyar gazdaság több szempontból is fejlődést mutatott az elmúlt 10 évben, ugyanakkor ez korántsem jelenti azt, hogy nincsen olyan terület, amely nem szorul fejlesztésre, vagy stratégiai átalakításra. Az egyik legnagyobb gondot az exportra szánt termékek alacsony hozzáadott értéke jelenti, ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy a magyar gazdaság nyitottsága önmagában nem sérülékenységet jelent, sokkal inkább egy mobilis kereskedelem képét mutatja.

Az elemzés egyik tanulsága, hogy

azok az államok tudnak számottevő eredményt felmutatni, ahol nem pusztán a gazdaság, hanem a társadalom állapota is egészséges képet mutat.

Világbank friss adatai arra is rámutatnak, hogy a jövedelmi helyzet javulásával párhuzamosan a magyarok ismét komoly problémaként kezdenek tekinteni a korrupcióra. Részletek a videóban. 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Oeconomus: a magyar gazdaság a régió élmezőnyében van a komplex mutatók alapján

A magyar gazdaság a régió élmezőnyében van a komplex mutatók alapján és a járvány előtti időszakban a társadalom rendkívül nagy szegmensének javult a vagyoni helyzete, ennek...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.