Horváth András: Elektromos autó nélkül nincs jövő
Horváth András: Elektromos autó nélkül nincs jövő

Horváth András: Elektromos autó nélkül nincs jövő

Jelenleg az új autók piacán nem éri el a 7 százalékot Magyarországon az elektromos autók eladása, ez pedig alulmúlja az uniós országok statisztikáit. Egyszerűen a többség nem tudja kifizetni a drágább, de környezetkímélőbb technológiát. Az Economx.hu podcastjának vendége, Horváth András 2017 óta vezet és tesztel elektromos autókat, és szerinte ezeknek a járműveknek jelenleg nincs alternatívájuk.
Magyar Márton, 2024. február 2. Fotó: Economx / Economx.hu

Az aktuális körülményeket figyelembe véve nem alkalmas mindenkinek az elektromos autó, így Horváth azt javasolja, hogy csak az vegyen most, akinek a jelenlegi járműhasználatát kielégíti, és otthon tudja tölteni azt, lehetőleg napelemről.

Véleménye szerint ahhoz, hogy az elektromos autóenergiaigényét probléma nélkül ki lehessen elégíteni, elengedhetetlen a hazai napelemek nagymértékű fejlesztése, ahogyan az is, hogy a megújuló energia stratégiaszintű fejlesztésének keretében több szélerőművet építsenek Magyarországon.

Horváth András szerint nem kizárólag a légszennyezettség csökkenne érzékelhetően, hanem a városokban is csökkenne, vagy teljesen megszűnne a zajterhelés, és ezek komoly pozitív egészségügyi hatásokkal járnának, csak sokkal kevesebbet beszélnek róla. Hozzátette azt is, hogy érthetetlen a társadalom aggodalma az akkumulátorgyártás kapcsán, ami valóban okozhat problémát, ha nem tartják be a szabályokat. Ezzel párhuzamosan viszont senkit sem zavar az, hogy lassan megfulladunk a benzin és a dízel elégetése során keletkező gázoktól.

Bár a teljes átállás a körülményeket ismerve még irreális, ugyanakkor hosszútávon nem lát más jövőt, mint az elektromos járműveket, ha élhető környezetben szeretne élni az emberiség. Éppen ezért meglepőnek tartja, hogy folyamatosan növekszik a szkeptikusok és az álhíreket terjesztők száma, ami társadalmi szinten árt a valós és alátámasztható információk átadásának.

30 milliárd forintos kerettel indul a pályázat, amely vállalkozásoknak nyújt támogatást elektromos autó vásárlásra. Horváth András szerint ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a vállalkozások ebben a formában nem tudják visszaigényelni az ÁFÁ-t, így pedig valós árelőnyt nem fog jelenteni majd ez a lehetőség, ellenben az uniós zöldtámogatás egy része a költségvetést fogja gazdagítani.

 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Horváth András: Elektromos autó nélkül nincs jövő

Jelenleg az új autók piacán nem éri el a 7 százalékot Magyarországon az elektromos autók eladása, ez pedig alulmúlja az uniós országok statisztikáit. Egyszerűen a többség nem tudja...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.