Perjés Ábel: A háziorvos a maga ura és a betegek szolgája
Perjés Ábel: A háziorvos a maga ura és a betegek szolgája

Perjés Ábel: A háziorvos a maga ura és a betegek szolgája

Egyre kevesebben választják a háziorvosi hivatást, mivel a pálya nem kecsegtet társadalmi megbecsüléssel, és szakmai előrelépési lehetőséggel sem, derült ki az Economx podcastjában nyilatkozó háziorvos beszámolójából. Perjés Ábel szerint ugyanakkor az egészségügyi rendszernek hatalmas szüksége lenne egy jól működő alapellátásra, mivel a betegeknek leginkább a háziorvosokkal van személyes és bizalmas kapcsolata.
Gáll Csongor, 2024. január 23. Fotó: Economx / Economx.hu

A statisztikák szerint egy átlagos munkanapon 50 pácienssel kell foglalkozni egy praxisban, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az alapos és minden igényt kielégítő ellátást. Igaz ez különösen hazánkban, ahol az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a mozgásszervi megbetegedések egyaránt népbetegségnek számítanak. Prevencióra, edukációra pedig a rendszer leterheltsége miatt még akkor sincs idő, ha igény lenne rá.

Működik ugyan a központilag szervezett szűrés – egyes daganatos betegségek esetén –, ennek ellenére még mindig kiemelkedően magas az elkerülhető halálesetek száma Magyarországon.

Perjés Ábel szerint nehezen értelmezhető az ügyeleti rendszer átalakítása is, mivel egyrészt eddig is működőképes volt az ellátás, amely most bizonyosan romlani fog, ráadásul sok esetben olyan orvosokat kényszerítének ügyeletbe, akiknek külön megállapodása volt az önkormányzattal arról, hogy ez nem tartozik a feladatai közé. A szakember úgy látja: ugyanazok az orvosok ügyelnek majd továbbra is, legfeljebb rövidebb időben, az átalakítással a korábbi, komplex rendszert szervező és üzemeltető cégeket tudták csak ellehetetleníti.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Perjés Ábel: A háziorvos a maga ura és a betegek szolgája

Egyre kevesebben választják a háziorvosi hivatást, mivel a pálya nem kecsegtet társadalmi megbecsüléssel, és szakmai előrelépési lehetőséggel sem, derült ki az Economx podcastjában...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.