Megnőtt a bizonytalanság a magyar versenykörnyezetben, így nehezebb tervezni - kommentálta a Digi mobilpiacra történő belépésével és a Telenor eladásával kapcsolatos híreket Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója a cég tavalyi eredményekről szóló tájékoztatóján.

A Magyar Telekom jó évet zárt 2017-ben, amely a magyar leányvállalatnak köszönhető. A 2017-es összbevétel 6,4 százalék, 610,9 milliárd forintra növekedett. Ezen belül Magyarországon a bevételek 7,3 százalékkal nőttek, Macedóniában pedig 3,0 százalékkal csökkentek 2017-ben.

A negyedik negyedében a bevétel 6,3 százalékkal, 161,4 milliárd forintra növekedett 2017 negyedik negyedévében éves összehasonlításban, mivel a jelentősen magasabb, készülékértékesítési és mobiladat-bevételek ellensúlyozták az alacsonyabb vezetékes és mobil hang, illetve energiaszolgáltatásból származó bevételeket.

Tavaly sok fontos fejlesztést hajtott végre a Magyar Telekom. Ezek közül is kiemelkedik a hálózatfejlesztés, amelynek köszönhetően már 800 ezer telekomos háztartásban van legalább 1 gigabites internet és idén további 300 ezer háztartást kapcsolnak rá erre a szolgáltatási sebességre. Ezt a fejlesztést a saját forrás mellett 12 milliárd forintos uniós támogatással hajtják végre - mondta Christopher Mattheisen.

A cég kültéri lakossági 4G mobillefedettsége 99 százalékos, a 4G hálózaton már 2 millió ügyfelük van, és a hangforgalom 11 százaléka már a 4G hálózaton keresztül zajlik.

A Telekom teljes Budapestre kiterjedő lefedettséggel elérhetővé tette a gépek közötti kommunikációt segítő NarrowBand-IoT (NB-IoT) technológiát, az első szolgáltatások idén startolhatnak. Zalaegerszeg belvárosában 800 Mbps adatátviteli sebességű 4G+ bázisállomásokat adtak át. Az Ericssonnal együtt tavaly bemutatták az első magyarországi 5G kapcsolatot, amely 22 Gbps sebességet ért el.

Mattheisen szerint sikeres volt a prepaid adategyeztetés, ugyanis a szektor bevételeinek 96 százalékát megtartották. A regisztráció folyamatos, a cég célja, hogy az embereket inkább az előfizetéses csomagok felé tereljék, aki azonban nem váltanak, annak megkönnyítik a regisztrációt.

A fontos tavalyi döntések közé tartozik egy új tarifacsomag-rendszer bevezetése, amelyre már 700 ezer előfizető állt át. Bevezették a Flip szolgáltatást, kezdetben 30, majd további 17 városban - sorolta Christopher Mattheisen.

Bevételek

A mobil bevételek éves szinten 5,9 százalékkal 83,3 milliárd forintra nőttek 2017 negyedik negyedévében. A mindkét országban magasabb mobil adat és készülékértékesítési bevételek bőven ellensúlyozták az alacsonyabb hangbevételeket. 2017 egészében a mobil bevételek 5,4 százalékkal, 322,7 milliárd forintra emelkedtek hasonló okok miatt.

A vezetékes bevételek csoportszinten 5,3 százalékkal 51,5 milliárd forintra növekedtek 2017 negyedik negyedévében éves összehasonlításban. A javulás a magyarországi eredmények kedvező alakulásának köszönhető, mivel a hangalapú bevételek tovább folytatódó esését teljes mértékben kompenzálta a készülékértékesítési és tévébevételek emelkedése. Macedóniában a tévébevételek növekedését a többi szegmens (hang, vezetékes szélessávú, készülékértékesítési és nagykereskedelmi bevételek) esése ellensúlyozta. Éves alapon a vezetékes bevételek a 2016. évi 193,8 milliárd forintról 196,1 milliárd forintra növekedtek 2017-ben.

A rendszerintegrációs bevételek 2017. negyedik negyedévben 15,7 százalékkal, 26,4 milliárd forintra nőttek, míg 2017. teljes évet tekintve pedig 30 százalékkal, 87,5 milliárd forintra emelkedtek éves összehasonlításban. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a 2016-ban tapasztalt átmeneti visszaesést követően újra felgyorsult az EU források Magyarországra érkezése, ami a magyarországi operációnál jelentős bevétel növekedéshez vezetett. Macedóniában ugyanakkor a rendszerintegrációs és információtechnológiai bevételek csökkentek, mivel az átmeneti politikai bizonytalanság következtében számos nagy állami projektet elhalasztottak.

Az energiaszolgáltatásból származó bevételek 78,4 százalékkal, 0,3 milliárd forintra csökkentek 2017 negyedik negyedévében éves összehasonlításban, illetve 32,1 százalékkal 4,6 milliárd forintra 2017 teljes évet tekintve. A nagymértékű csökkenés az utolsó egyetemes gáz ügyfelek szerződéseinek lejáratát, illetve a lakossági villamosenergia-szolgáltatási piacról való, 2017. november 1-jével történő kivonulását tükrözi.

Költségek

A közvetlen költségek 14,8 százalékkal, 72,1 milliárd forintra növekedtek 2017 negyedik negyedévében leginkább - a bevételi tendenciákkal összhangban - az RI/IT szolgáltatásokkal kapcsolatos és készülékértékesítési költségek növekedése miatt. 2017 teljes évet tekintve a közvetlen költségek 15,7 százalékkal, 245,8 milliárd forintra növekedtek a 2016. évi 212,4 milliárd forintról, ugyanezen tényezők hatására.

Az összekapcsolási díjak éves viszonylatban közel változatlanul 4,9 milliárd forint maradt 2017 negyedik negyedévében, mivel a magasabb magyarországi mobilhasználat miatti belföldi szolgáltatók felé történt kifizetések növekedését ellensúlyozták a 2016. decemberi macedóniai végződtetési díjcsökkentés következtében alacsonyabb összekapcsolási díjak. 2017 teljes évet tekintve az összekapcsolási díjak 3,8 százalékkal, 18,9 milliárd forintra csökkentek 2017-ben mivel a fent említett hatások a romániai leányvállalatunk nagykereskedelmi tevékenységének részleges megszüntetése következtében alacsonyabb kifizetésekkel párosultak.

A követelések értékvesztése 49,5 százalékkal 0,9 milliárd forintra csökkent 2017 negyedik negyedévében annak köszönhetően, hogy a hatékonyabb behajtási folyamat eredményeként csökkent az alkalmazott értékvesztési ráta a magyarországi mobil szegmensben.

Az egyéb működési költségek 17,3 százalékkal, 40,3 milliárd forintra növekedtek 2017 negyedik negyedévében elsősorban a Magyarországon és Macedóniában egyaránt megnövekedett készülékértékesítéssel párhuzamosan magasabb mobil készülékekkel, kiegészítőkkel és egyéb készülékekkel kapcsolatos költségek, valamint a Magyarországon megnövekedett roaming kifizetések következtében.

A rendszerintegrációs költségek 33,2 százalékkal, 18,7 milliárd forintra nőttek 2017 negyedik negyedévében a bevételek növekedésével összhangban.

Az energiaszolgáltatáshoz kapcsolódó költségek 57,9 százalékkal, 0,7 milliárd forintra csökkentek 2017 negyedik negyedévében a társaság lakossági villamosenergia szolgáltatási piacról történt 2017. november 1-ei kivonulásának eredményeként.

A bruttó fedezet enyhén 89,3 milliárd forintra emelkedett 2017 negyedik negyedévében, mivel a követelések értékvesztésében bekövetkezett javulást ellensúlyozták az alacsonyabb RI/IT nyereséghányad és a magasabb roaminggal és készülékértékesítésekkel kapcsolatos kifizetések. 2017 teljes évet tekintve a bruttó fedezet 1,0 százalékkal, 365,1 milliárd forintra javult a 2016-os 361,6 milliárd forintról, mivel az összbevétel erős növekedése több mint ellensúlyozta a bruttó nyereséghányad csökkenését.

Közvetett költségek

A közvetett költségek 0,4 százalékkal 47,1 milliárd forintra mérséklődtek 2017 negyedik negyedévében 2016 azonos időszakához képest az alacsonyabb egyéb működési költségeknek köszönhetően, amik ellensúlyozták a megnövekedett végkielégítéssel kapcsolatos költségek hatását. A teljes év tekintetében a közvetlen költségek 3,0 százalékkal, 179,4 milliárd forintra emelkedtek 2017-ben a 2016-ban realizált egyszeri profit fokozó tételek (Infopark G épület és Origó eladás) hiánya miatt.

A személyi jellegű ráfordítások 7,6 százalékkal, 22,1 milliárd forintra növekedtek 2017 negyedik negyedévében a magasabb átlagos dolgozói létszám következtében megnövekedett bérköltség, valamint a magyarországi létszámleépítésekkel kapcsolatos végkielégítési költségek együttes hatásaként.

Az egyéb működési költségek 6,2 százalékkal 27,5 milliárd forintra javultak 2017. negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, az év során végrehajtott költségcsökkentési intézkedések eredményeképpen alacsonyabb HR-hez kapcsolódó, valamint anyag- és marketing költségeknek köszönhetően. 2017 során összességében azonban az egyéb működési költségek nagyságrendileg változatlan szinten maradtak 2016-hoz képest, 98,5 milliárd forinton álltak, mivel a költségcsökkentő intézkedések pozitív hatását ellensúlyozták a magasabb bérleti díjak és karbantartási költségek.

Az egyéb működési bevételek 2017 negyedik negyedévében éves összehasonlításban változatlanul 2,5 milliárd forintos szinten álltak, ugyanis az ingatlanértékesítésekből származó alacsonyabb bevételeket az E2 energia vegyesvállalattól kapott magasabb névhasználati bevételek kompenzálták. 2017 teljes évet tekintve az egyéb működési bevételek a 2016-os 10,9 milliárd forintról 6,7 milliárd forintra csökkentek a 2016 első negyedévében realizált, 5,1 milliárd forintos egyszeri profit (Infopark G épület és Origó eladás) következtében.

EBIDTA

Az EBITDA csoportszinten 1,2 százalékkal 42,3 milliárd forintra emelkedett 2017 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, az enyhén megnövekedett bruttó fedezett és a közvetett költségek csökkenésének együttes hatásaként. Szegmensenként tekintve, Magyarországon a magasabb bruttó fedezet több mint ellensúlyozta a megnövekedett végkielégítéssel kapcsolatos költségeket, ami az EBITDA kismértékű növekedését eredményezte, míg Macedóniában a bruttó fedezetre helyezkedő nyomást nem tudta kompenzálni a közvetett költségek csökkenése. A 2017. teljes év viszonylatában a csoportszintű EBITDA 1,0 százalékkal, 185,7 milliárd forintra csökkent, mivel a magyarországi bruttó fedezet javulása és a macedón szegmensben elért magasabb EBITDA együttesen sem tudták ellensúlyozni a magyarországi végkielégítési költségek növekedését, illetve az egyéb működési bevételek csökkenését.

Az értékcsökkenési leírás 9,6 százalékkal csökkent 2017 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, valamint 2,8 százalékkal, 108,2 milliárd forintra 2017-ben. Magyarországon számos eszköz meghosszabbított hasznos élettartamának köszönhetően csökkent az értékcsökkenési leírás, míg Macedóniában az alacsonyabb átlagos eszközállomány állt a javulás hátterében.

A folytatódó tevékenységből származó adózott eredmény 5,2 milliárd forintra romlott 2017 negyedik negyedévében a 2016-os negyedik negyedévi 20,2 milliárd forinthoz képest, mely a 2016 utolsó negyedévében könyvelt egyszeri nyereségadó javulás hatását tükrözi. A teljes 2017-es évet tekintve az adózott eredmény 40,2 milliárd forint volt, ami 25,6 százalékkal volt alacsonyabb mint 2016-ban, mivel a működési eredmény és a pénzügyi ráfordítások javulását ellensúlyozta a 2016. negyedik negyedévben könyvelt egyszeri nyereségadó bevétel hatása.

A nettó pénzügyi ráfordítások 4,7 milliárd forintra csökkentek 2017 negyedik negyedévében a 2016 negyedik negyedévi 7,6 milliárd forintról, az alacsonyabb átlagos hitelállomány valamint a kedvezőbb kamatszint eredményeként.

A nyereségadó a 2016 negyedik negyedéves 16,9 milliárd forint bevételhez képest 4,7 milliárd forint ráfordításra emelkedett 2017 negyedik negyedévben. Az emelkedés elsődleges oka, hogy 2017. január 1-jén 19 százalékról 9 százalékos átalányszintre csökkent a társasági nyereségadó mértéke, mely változást már érvényesítettük a 2016. negyedik negyedéves halasztott adópozícióink kalkulációja során, ami egy egyszeri adóbevételt eredményezett. Továbbá, 2017 év végén véglegesítésre kerültek az egyedi beszámoló vonatkozásában a Nemzetközi Beszámolási Standard (IFRS) szemléletű elszámolásra való áttéréssel kapcsolatos átmeneti adótételek, aminek hatására a szokásosnál magasabb lett a 2017 negyedik negyedéves effektív adóráta.

A folytatódó tevékenységből származó nem irányító részesedésekre jutó eredmény 32,1 százalékkal, 0,5 milliárd forintra csökkent 2017 negyedik negyedévében a macedón szegmensben keletkezett alacsonyabb adózott eredmény következtében. Ezzel ellentétben, 2017 teljes évben 34,0 százalékkal növekedett éves összehasonlításban a folytatódó tevékenységből származó nem irányító részesedésekre jutó eredmény a macedón operáció 2017. évi magasabb jövedelmezősége miatt.

Megszűnt tevékenységből származó eredmény: A Társaság 2017 januárjában részvényvásárlási megállapodást írt alá a Hrvatski Telekom d.d.-vel a Crnogorski Telekom A.D.-ben meglevő teljes (76,53 százalékos) tulajdoni részesedésének eladásáról összesen 123,5 millió euró (mintegy 38,5 milliárd forint) összegben. A tranzakció zárására 2017 januárjában került sor. Ennek következtében az IFRS 5-tel összhangban a montenegrói operáció eredményei és cash flow-ja megszűnt tevékenységként került bemutatásra a tárgyidőszaki és összehasonlító időszakokra egyaránt.

A nettó eladósodottság 309,6 milliárd forinton állt 2017. december 31-én, 17,8 százalékkal alacsonyabban éves összehasonlításban (2016 év végén 376,6 milliárd forint volt), míg a nettó adósságráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 34,8 százalék volt.

A folytatódó tevékenységekből származó szabad cash flow 58,4 milliárd forintra nőtt az alacsonyabb kamatkifizetéseknek és Capex-nek köszönhetően.

Mi lesz idén?

2018-ban még nagyobb hangsúlyt fektetünk az FMC szegmensre. A Magyar Telekom az egyetlen olyan szolgáltató, aki képes ellátni a magyar háztartások teljes kommunikációs igényét. Macedón eredményekre tekintettel arra számítunk, hogy a kihívásokkal teli piaci körülmények ellenére a növekvő profit fenntartható marad. 2018-ra ez előző évhez képest enyhén csökkenő, de még mindig megközelítőleg 600 milliárd forint bevételt várunk, amely változást az energia üzletágból való kilépésünknek és a várakozásaink szerinti alacsonyabb készülékértékesítési bevételeknek tulajdonítunk - mondta Christopher Mattheisen.

Ezek a változások azonban várhatóan nem érintik a profittermelő képességünket, ezen a területen a csoport-szintű hatékonyság javító intézkedéseinknek köszönhetően egy kis mértékű növekedésre, mintegy 190 milliárd forintos EBITDA-ra számítunk - tette hozzá a cégvezető.

A cég szabad cashflowja 2018-ban várakozásaink szerint növekszik és 60 milliárd forintos szintet érhet el, az új székházba költözéshöz kapcsolódó épületeladásoknak köszönhetően.

A jelenlegi és várható működési és szabályozási környezet alapján arra számít, hogy a társaság részvényenként 25 forint osztalékot fog fizetni a 2018-as eredmények után.

A kép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!